Nederlands

Firr 2010, Fiano, Cantine Miali, Puglia

Puglia, zuiden van Italië, gezegend door zon, zee en wijn.
De typische primitivo druif is géén onbekende meer voor het brede publiek, befaamd voor zijn fruitige volle wijnen met een sterk alcohol gehalte.
Naast de Primitivo zijn er nog een aantal andere autochtone druiven die de laatste tijd met nieuwe belangstelling worden geteeld en waarvan verrassende wijnen worden gemaakt.
Denk aan de Negroamaro, Bianco d'Alessano of Verdeca.
Nog zo'n typische druif uit het zuiden is de Fiano (of voorheen volledig de Fiano Minutolo genoemd), die groeit in Sicilië, Campania en Puglia.
Van deze druif  werden reeds door de Romeinen 'apianum' gemaakt, een benaming die nog steeds gebruikt wordt voor de DOCG Fiano di Avellino. (Campania)

De Fiano was een bedreigde druivensoort.
Eén van de redenen was de relatieve kleine opbrengst van de wijngaarden.
Nieuwe initiatieven in de regio zorgen echter voor een revival, met lekkere witte wijnen als resultaat.
Ondermeer in de Valle d'Itria (Puglia) wordt deze druif weer zoals vanouds gekoesterd.

Van Cantine Miali proef ik de Firr (2010), een wijn met een IGP label, een Fiano di Minutolo uit de vallei van Itria. (Martina Franca)
De kleur is strogeel, met waterige randen.
Hij overmant je in de neus met volle fruit aroma's : zoete ananas en perzik fijn afgekruid met lichte nootmuskaat.
Daarover zweeft een lichte geur van twijgjes en citrus.
Je ruikt het door de zon gerijpte fruit, fruitbomen op kalksteen op hoge rotsen, terwijl de golven inbeuken op de kusten voor Puglia.

Je verwacht hetzelfde fruit in de mond, zoet en rond.
Je krijgt echter een droge sensatie! Dit had je niet verwacht!
Groene appel en mineralen uitgebalanceerd met zuren.
Het leidt een milde zurige afdronk in, gekenmerkt door een bittertje van limoen.
De 2010 is mooi geëvolueerd. Hij is perfect om deze zomer gedronken te worden.
Je kan je gasten verrassen door zijn origine, maar vooral door het spanningsveld dat wordt opgeroepen door het sterke contrast tussen neus- en mondervaringen.

Ik dronk hem bij een cannelloni met ricotta en spinazie.
Zijn vol aroma countert de kaassaus, en zijn droge dronk met de toetsen van mineralen sparren met de ricotta.
Zijn spanningsveld geeft een meerwaarde aan dit eenvoudig gerecht door een rijk palet toe te voegen.

Ontdek hem zelf via http://michele-moresi.myshopify.com/collections/vini-italiani/products/firr-cantine-miali-2010


Michel Thysen
Michel Thysen

Author