Ciao Regazzi,
Deze maand heb ik de volgende wijnen voor jullie geselecteerd :
- Moscato d'Asti DOCG 2016 : Voor sommigen te zoet, maar lekker koud is het een zeer fijne frizzante uit Piemonte die super smaakt op een ligzetel in het zonnetje. Licht sprankelend en fruitig fris. Het is in principe een dessertwijn die ook zeer lekker is bij desserten met fruit.
- Castelli di Jesi Superiore 'Lauro' 2015 : Een toppertje met wederom een bekroning met 3 bicchiere in de Gambero Rosso. Poderi Mattioli uit Le Marche maakt alleen wijn op basis van de Verdicchio druif, en ze zijn daar meester in! De Lauro is een Riserva met fijne toetsen van gebrande amandeltjes en gedroogde bloemen met een mooie aciditeit. Gekarameliseerde st-jacobsvruchten zijn de gedroomde match.
- Trebbien : Eveneens uit Le Marche deze a-typische wijn op basis van de Trebbiano druif (What's in a name, right?). Valter Mattoni is dan ook niet de meest traditionele wijnmaker (of net wel?). Specifieke aroma's van witte perzik en mandarijn gepaard met mineraliteit. Een warme gloed in de mond. Het geeft extra pit aan een Vol-au-Vent à l'ancienne.
- Primitivo Caiaffa BIO : De Primitivo is dé meest bekende druif uit Puglia. Rond en fruitig brengt het typische zomerse wijnen voort die ideaal zijn bij BBQ's en pasta-gerechten. Eerlijk, fruitig én BIO. Niet omdat het anders zou smaken, wél omdat het beter is voor de gezondheid.
- La Papesse di Papiano 2016 : Een organische wijn met een geraffineerde Sangiovese expressie. Villa Papiano uit Emilia-Romagna is een referentie uit deze appellatie uit Romagna. Hun wijngaarden liggen op 500m hoog waardoor we opvallend veel frisheid terugvinden. Gezien de fijne toekomstige vakantiedagen kies ik ook hier voor een fijne geniet-wijn. Onderschat zijn structuur niet die bij antipasti enorm goed past.
-
Barbera d'Asti Superiore 'Barbaric' 2015 : Je hoeft hem nog niet te openen als je niet wil. Deze krachtige Barbera uit Asti kan gerust nog een aantal jaren rijpen. Als je ze potentieel wil leren kennen, is openen echter een must. Vol rood fruit van een rijk jaar (2015), gepaard met typische Barbera-kruidigheid en stevige tannines gekregen van de barriques. De vinificatie op hout geven extra toetsen van zoethout. Bocchino Winery is een klein familiaal domein met eerlijke, traditionele wijnen. Met de Barbaric hebben ze echter een top-cuvée in hun selectie die enkel het beste stevige vlees verdiend. Leuk weetje : Ik heb Bocchino ontdekt omdat ik op zoek was jaren geleden naar een lekkere Moscato d'Asti.
Salute! Klik hier om uw Kortingscode van 10% op de wijnen van deze maand te activeren!
|