Ciao Regazzi,
Deze maand heb ik de volgende wijnen voor jullie geselecteerd :
- Falanghina Beneventano 2016 : Een autochtone druif van de vulkanische bodems in Campania. Zuiderse warmte met fruitige toetsen van citrus en peer, maar vooral die mineraliteit die de streek Irpinia zo typeert, de heuvels aan de Apennijnen rond het bekende dorpje Avellino. Wijndomein Bellaria maakt BIO wijnen, zonder de klassieke stroming te willen doorbreken. Fijn bij eerlijke schotels met verse zeevruchten.
- Gaggion 2015 : Marzemino is een typische druivensoort uit het noorden van Italië. Hij is ook familie van andere noordelijke druiven zoals de Lagrein en Refosco dal Peduncolo Rosso. Aroma's van rijp fruit die gesteund wordt door groene kruidigheid. Wijndomein Contrà Soarda in Bassano del Grappa zit reeds enkele jaren in onze selectie, maar de Gaggion is nieuw. Zijn frivool karakter is echter onweerstaanbaar, zeker toen hij in mei dit jaar ter plaatse werd geserveerd in het bijhorende restaurant Pulierin met de befaamde Spaghetti Carbonara gemaakt van verse ganzeneieren, gemaakt door de imposante Erica.
- Friulano 2017 : De druif uit Friuli die vroeger vooral gekend was onder de naam Tocai, maar sinds 2007 onder Friulano in Italië bekend (Tocai is voorbehouden voor Hongarije). What's in a name? Vanop de befaamde Colli-Oriëntali, met kiezel-bodems die zorgen voor een uitstekende drainage, worden hier fantastische witte wijnen gemaakt. Aquila del Torre is een jong en dynamisch wijnhuis die volledig BIO werken. Ze zijn gelegen aan het meest noordelijke gedeelte van deze heuvels. We ontmoetten hen dit jaar op Vinitaly en het klikte meteen. We hopen dat jullie ze ook kunnen smaken! Zijn vol karakter maakt hem geschikt bij vol-au-vent, en zeker ook bij asperges.
- Greco di Tufo 'oltre' 2015 : Vorig jaar liet ik deze wijn proeven tijdens een tasting van een befaamde Vlaamse wijngilde. Een prominent lid gaf als commentaar dat het jaren geleden was dat hij nog zo'n goede Greco di Tufo had geproefd. Het productieproces is dan ook volledig aangepast om deze druif met veel groene zuren elegant en edel te laten evolueren. Ook deze wijn van Bellaria heeft die onmiskenbare mineraliteit, maar ook verrukkelijke toetsen van honing en frisse bloemen. Autochtone druif én authentieke wijn uit Zuid-Italië. Een rijke wijn die geschikt is gastronomische schotels met vis en schaaldieren met geraffineerde sauzen.
- Majulina 2015 : Op de heuvels ten Noorden van Lucca staan nog heel wat oude wijngaarden die terug in ere worden hersteld. Domein Calafata is zo'n jong BIO-bedrijf die funky wijnen maken. Ze werken met Sangiovese maar ook andere oude druivensoorten die op hun wijngaarden groeien. Ze kiezen ook resoluut voor wijnen met een laag alcohol-percentage, vlot drinkbaar maar met échte Terroir-smaken. Mauro en zijn crew geloven dat dit de toekomst van wijn-productie is. Calafata is trouwens ook een sociaal project waar mensen die terug in de samenleving willen integreren kunnen werken. Mooie mensen maken mooie wijnen. Schenk hem lichtjes gekoeld bij een gegrilde tonijn.
- Tregenda Riserva 2014 : Een traktatie in de Viniboxx! Een zoete wijn met een zeer fijne fraîcheur en aroma's van rabarber. Fijn als desertwijn bij gebak, maar super bij blauw ge-aderde kazen zoals een gerijpte Stilton. Villa Papiano uit Emilia-Romagna kiest voor deze Riserva druiven die zijn aangetast door 'edelrot'. Het is net dat waardoor deze passito die fraîcheur behoudt. een flesje vloeibaar goud.
Salute! Klik hier om uw Kortingscode van 10% op de wijnen van deze maand te activeren!
|