Marsala Vergine DOC

Marsala is méér dan een ingrediënt voor Zabaglione. Marsala is een authenthieke versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op het westelijk deel van Sicilië. In 1773 is deze wijn “ontdekt” door de Engelse handelsreiziger John Woodhouse.

Marsala wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven. De Belangrijkste gebruikte druivenrassen zijn Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola.

Wanneer de wijn van een bepaald jaargang klaar is wordt deze opgenomen in een solera-systeem zoals men ook bij sherry kent. Marsala heeft daarom ook nooit een jaartal omdat het een menging is van meerdere, soms vele, jaren. Hierdoor is een bepaald type of merk ook zeer constant van smaak en kwaliteit. In het geval van Vino Laurio praten we over een basiswijn uit 1976. Het is een Marsala Vergine, dus minstens 5 jaar op houten vaten gerijpt.

Marsala is een DOC geklasseerde wijn en laat zich zeer goed combineren met kazen. Bijvoorbeeld een lang gerijpte marsala met een sterke kaas als parmezaan of een goudkleurige halfdroge marsala met zachte gorgonzola.

Marsala is tevens het ingrediënt van het klassieke Italiaanse Tiramisu recept.

http://www.michelemoresi.be/…/marsala-vergine-doc-vino-laur…


Michel Thysen
Michel Thysen

Author