Viniboxx 004

ViniBoxx Michele Moresi

Ciao Regazzi,

Deze maand heb ik de volgende wijnen voor jullie geselecteerd :

  • Spumante Myria : Als je graag frisse bubbels drinkt vol fruitige aroma's is dit je ding. Van Caiaffa Bio Winery komt deze Spumante uit Puglia, gemaakt van de aromatische Fiano Minutolo en van Chardonnay. De Chardonnay geeft deze schuimwijn, gemaakt volgens de metodo Martinotti, de nodige ruggesteun. Een zeer fijn alternatief voor klassieke Champagne of Prosecco, en zéér zomers! Perfect timing dus!
  • Vespaiolo 2017 : Van Wijndomein Contrà Soarda in Bassano del Grappa (Veneto) hebben we héél wat fantastische wijnen. De autochtone druif Vespaiolo heeft mede ervoor gezorgd dat de Breganze DOC naamsbekendheid heeft verworven. Toch is de productiezone van de Vespaiolo relatief klein. De mineraliteit van de gekende vulkanische ondergrond zorgen voor het nodige karakter. Dat zoete puntje op de tong maakt hem extra spannend. Ik drink de Vespaiolo graag bij zeevruchten.
  • Terra! 2016 : In de heuvels in Romagna tegen Toscana is Albana een prominente druif. Wat de Terra! zo speciaal maakt is niet het feit dat hij droog is (Albana is ook gekend als zoete wijn!) maar wel zijn opvoeding. Meester-Wijnmaker Francesco werkt volledig organisch, en voor deze wijn is de opvoeding gebeurd in terracotta amphoren, op de oeroude manier. Vleugjes Tarte Tatin, fijne gisten, rijp fruit en marmelade. Een zeer natuurlijke smaak die voor mij een zeer fijn contrast vormt bij romige sauzen zoals bij Vol-Au-Vent.
  • Vigna i Mandorli Vino di Tavola 2014 : Opletten hier! Laat je bij het openen van deze wijn niet misleiden door een reductief geurtje. Ja, toegegeven, het is een Bio-Dynamische wijn. Laat hem echter even ademen in het glas en je krijgt zeer mooie aroma's van rode vruchten, frisse kruiden, beetje munt. Licht en fruitig op een fijne structuur. Maddalena leidt het domein in Suvvereto (Maremma), met voornamelijk Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Met deze cuvée maken ze een mooie ronde wijn. De ouders van Maddalena hebben dichtbij een huisje in het dorp. Ik heb het geluk gehad van de fantastische ravioli, gemaakt door la mama, te mogen proeven, samen aan de familietafel met Maddalena en la papa. Deze wijn drink ik graag met een ragû.
  • Musso Burrito 2013 : Ah, de Musso. De Musso van Contrà Soarda is naast een zeer lekkere wijn een statement. Een statement van het Terroir, een statement voor de verscheidenheid. De Musso verschilt jaar na jaar in zijn cuvée. Elk jaar is de rijping van de druiven immers ook anders. 'Anders kijken', zegt Pipi altijd. De 2013 heeft een flinke dosis Merlot meegekregen, maar Merlot not as we know it! De Musso is voor mij de juiste compagnon bij een lekker stukje Côte-à-l'os op de BBQ. Gotta-love-the-Musso!
  • Campolive 2013 : Uit de streek van de befaamde Barbaresco-streek (Piemonte) een nobele expressie van de Barbera. Paitin, gelegen in Neive, is een klassiek familiaal domein waarvan de wijnkelders stammen uit de 15e eeuw. Naast majestueuze Barbaresco-wijnen maakt Elia een zeer intense Barbera d'Alba. Alleen al de aroma's zijn een trip op zich. Startend met toetsen van vol fruit volgt een zeer aromatisch evolutie. Laat hier de typische kruidigheid en aciditeit links liggen, de Campolive zoekt het andere spectrum op. Ga zeker hen bezoeken, al was het maar om de oude kelders met de doordrenkte bodems te bewonderen. De Nonna zelf zal je hartelijk ontvangen! De Campolive vraagt om een gastronomisch maal met een straffe sauzen. Nobel in het glas, nobel op de tong.

Salute! Klik hier om uw Kortingscode van 10% op de wijnen van deze maand te activeren!

Terra! 2016 IGT Sillaro - Villa Papiano
Terra! 2016 IGT Sillaro - Villa Papiano €20.75
+ Detail info