Ciao Regazzi,
Deze maand heb ik de volgende wijnen voor jullie geselecteerd :
- Strada Corniolo 2017 : De heuvels rond Mondigliana (Emilia-Romagna), aan de andere kant van de Chianti-streek ligt Villa Papiano. Meester wijnbouwer Francesco schrijft een zeer mooi verhaal met zijn broer en zussen, en wordt daar terecht mee geloofd. Francesco doet ook fantastische dingen met Sangiovese en overklast vele top Chianti-wijnen. De Strada Corniolo is een 100% Trebbiano, volledig organisch. 8 maanden rijping op het droesem geeft hem een intense smaak. Zeer geslaagd bij kaasschotels. Als je de mooie streek bezoekt rond Villa Papiano, moet je zeker er Lasagne eten, ze is uitgevonden in Emilia-Romagna!
- AT Sauvignon 2017 : Aquila del Torre staat voor BIO wijnen met respect voor de authentieke smaken van de druif. Het domein ligt letterlijk aan de voet van de Alpen, bovenaan de Colli Orientali te Friuli. Deze streek is gerenommeerd om zijn ideale bodems voor elegante witte wijnen vol mineraliteit. De Sauvignon Blanc zit er ook vol van, en het is een echte 'please all' wijn die te combineren is met alle soorten visgerechten en andere schotels met zeevruchten.
- Grignolino d'Asti 2016 DOC : Uit Piemonte een onbekende druif zonder pretentie. De Grignolino moest een antwoord worden op de vlot drinkbare Beaujolais wijnen, maar dat is nooit gelukt vanuit commercieel standpunt. Voor het overige zijn er wel de nodige gelijkenissen. De combinatie van rood fruit en frisse kruidigheid maken hem zeer fijn bij een brunch of bij quiche, licht gekoeld is zeer aanbevolen zodat de groene elementen in de afdronk volledig blenden. Familie domein Bocchino uit Asti maakt deze wijn ook enkel voor de échte wijn-lovers.
- Passera 2017 BIO Morellino di Scansano DOCG : Sangiovese uit de Maremma (Toscane). Dat betekent méér fruit en voller dan de varianten uit Chianti of Montalcino. Umberto en zijn broer van Poggio Trevvalle werken keihard in hun wijngaarden om pure wijnen te maken via rijping in betonnen tanks. Een stevige structuur zijn het resultaat met een wijn die zowel goed past bij geroosterd vlees of stevige pasta schotels. Zijn voorganger Torello 2016 werd geserveerd in restaurant 't Stoveke(*).
- Montefalco Rosso Roccafiore 2016 : In primeur een nieuw domein uit Umbrië. Roccafiore staat voor duurzame wijnbouw, en maakt volledig Biologische wijnen. Het resort én domein ligt in Todi, zo'n 40km van Perugia. Het is daar trouwens zeer fijn om te relaxen, het zwembad vlak naast de Sangiovese stokken en olijfbomen. Ze maken wijnen die typisch zijn voor de regio. Als eerste cuvée laten we je de Montefalco Rosso proeven. Een stevige wijn met vooral Sangiovese met vele zuren die door de blend met Sagrantino toch extra karakter krijgt. Maar over de Sagrantino later meer. Onthoud nu vooral de aanwezige zuren die goed passen bij vettige sauzen om deze wat te temperen.
- Schioppettino 2013 : Il Roncal is een klassiek klein domein uit Friuli. Hun witte wijnen missen vaak frisheid en de nodige finesse, maar deze rode is zeer interessant. De Schioppettino is een zeer onbekende druif, maar dat is jammer. Net zoals vb. de Pignolo, een andere fantastische druif uit Friuli, kunnen er prachtige wijnen van gemaakt worden. Zoals bij noordelijke druiven heb je hier die typische frisse kruidigheid, maar ze wordt mooi omarmd door vol fruit en noties van zouthout. De laatste flessen van 2013 worden gepresenteerd, te drinken bij wild of gerijpt vlees.
Salute! Klik hier om uw Kortingscode van 10% op de wijnen van deze maand te activeren!
|