Vernaccia (di San Gimignano)

Herkomst

Vernaccia is in feite een verzamelnaam van verschillende soorten druiven verspreid over heel Italië. De herkomst van de benaming Vernaccia slaat op de betekenis ‘plaatselijk’, zonder verdere bepaling zodat enige verwarring mogelijk is.Doorgaans gaat het hier over witte druiven, doch bestaat er ook een Vernaccia Nero die gedijt in Trento-Alto Adige en Le Marche. In Sardinië is er de wijn "Vernaccia di Oristano” gekenmerkt door zijn sherry-toetsen en in de regio Le Marche produceert men een rode mousserende "Vernaccia di Serrapetrona DOCG”.

De bekendste appellatie op basis van een Vernaccia blijft de witte " Vernaccia di San Gimignano DOCG”. Deze Toscaanse variëteit Vernaccia, geconcentreerd rond de roemrijke stad San Gimignano. Ze werd reeds beschreven in de gemeenteverslagen van 1276, gebruikt als betaalmiddel bij handelstransacties. Het lijkt een oude variëteit te zijn, maar men is het er wel niet over eens of ze Oost-Europese, Griekse of Romeinse roots heeft.

Deze Vernaccia-variant gedijt het beste op bodems bestaande uit tufsteen en gele klei, arm aan organische meststoffen en door het aanwezige zand goed water-doorlatend. De wortels kunnen gemakkelijk hun weg vinden. Deze stemmen volledig overeen met deze in San Gimignano.

Herkenbare aroma's

​De Vernaccia di San Gimignano geeft fruitige en florale aroma's, aangevuld na een evolutie met toetsen van mineraliteit en vuursteen. Het primaire fruit neigt neutraal te zijn, met abrikoos, honingmeloen en peer. Bij het ouder worden tonen van korianderzaad, kurkuma en gekonfijte zeste van appelsien. De Vernaccia druif heeft gelijkenissen met de Fiano uit Campania.

Wijnen

De Vernaccia-wijnen bevatten veel zuren en de aroma’s zijn voornamelijk van citrus. De kleur is doorgaans licht-geel met gouden reflecties.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Vernaccia druif.