Freisa

Herkomst

Hoe en waar exact de benaming Freisa vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Vast staat wel dat de druif aardbeien en frambozen aroma's bezit, maar dat hebben wel meerdere rassen. Het is ook bewezen dat de Freisa nauw verwant is aan de Nebbiolo-druif. We herkennen eenzelfde hoge tannine structuur en een duidelijke aciditeit.

Freisa speelt vandaag geen prominente rol meer in Piemonte mits deze is weggelegd voor Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Maar dit is pas zo sinds de periode na de Tweede Wereldoorlog. Als één van de oudste druiven van Piemonte was de Freisa in de 18e Eeuw vooraanstaande. Ze zou afkomstig zijn van de omgeving rond Asti. Er bestaan 2 variëteiten: de Freisa Grossa (Freisa di Nizza) en de Freisa Piccolo. Vandaag komt Freisa bijna uitsluitend voor in Piemonte. Vroeger was ze de meest aangeplante druif in Piemonte, Lombardia met ook een wijde verspreiding in Veneto. Ondertussen is de Freisa aan een ware revival bezig!

Freisa gedijt goed in zowel klei en mergel bodems, mits voldoende blootstelling aan de zon en een goede beschutting tegen wind. Freisa houdt van vochtige gronden. Hij is bestand tegen meeldauw omdat de druif klein is met een dikke huid en bedekt met een wasachtig laagje.

Herkenbare aroma's

Net als bij Nebbiolo druiven produceert de Freisa een licht gekleurde wijn met paarse tinten. We herkennen aroma's van aardbei, framboos en violet.

Wijnen

Vandaag zijn er twee appellaties van de Freisa met een DOC label : de Freisa d’Asti (sinds 1972) en de Freisa di Chieri (sinds 2010). Je kan op het etiket wel eens Freisa Nebbiolata tegenkomen. Dit is een specialiteit van Piemonte waarbij de Freisa-wijn een ‘Ripasso’ procedure ondergaat over de pulp van een Barolo.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Freisa druif.