Greco

Herkomst

Greco komt het meeste voor in Calabrië, maar maakt samen met de fiano en de falanghina vooral furore in Campania. In Italië bestaan er verschillende druiven die in de naam ‘greco' of een variant ervan dragen: Grechetto, Grecanico, Greco Bianco. Misschien zijn ze wel verre familie van elkaar, maar de Greco uit Campanië ('Greco di Tufo’) is een aparte variëteit. Waarschijnlijk is deze druif vanuit Griekenland geïmporteerd tijdens het eerste millenium voor Christus. Na aankomst in de buurt van het huidige Napels, werd deze druif verder verspreid naar het binnenland tot haar huidige klassieke thuisbasis, de omgeving van het dorp Tufo in de provincie Avellino. De kans is groot dat de huidige Greco di Tufo dezelfde is als de 'Aminea Gemella', de druif die reeds door Plinius in zijn 'Naturalis Historia' werd vermeld. ‘Aminea', omdat de Aminea-zone tot het noorden van Campania behoorde. ‘Gemella’ (=tweeling) , omdat er in 50% van de gevallen dubbele druiventrossen ontspruiten uit de wijnranken van de Greco.

De andere Greco's die we in Campanië terugvinden in de provincies Benevento en Napels, zijn ook Greco di Tufo. Hetzelfde geldt voor deze in Basilicata, Puglia en Molise. (in het bijzonder in Gravina). De Greco van Calabrië is echter waarschijnlijk geen rechtstreekse familie van die van Tufo.

Herkenbare aroma's

De Greco di Tufo houdt van een vulkanische bodem, rijk aan zwavel en een redelijk droog microklimaat, waardoor ze een kruidige wijn met goede body kan voortbrengen. De kleur van zijn schil is grijsgeel met mogelijk bruin rode sproeten. Omwille van haar kleur bij oogsttijd wordt de Greco di Tufo de 'roodste van alle witte druiven' genoemd. Ze geeft een most die, zonder maceratie, een duidelijk roze kleurschakering heeft.

De Greco rijpt laat en levert meestal frisse en strakke witte wijnen op met aroma’s van witte perzik en peer, soms aangevuld met mineraliteit en aciditeit. Soms wordt de fermentatie vroeger gestopt zodat de hogere suikerresten de aciditeit kunnen doen afnemen.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Greco druif.