Lambrusco

Herkomst

Lambrusco geeft zowel naam de rode wijndruif alsook de wijnen die hiervan worden geproduceerd. De meeste wijngaarden bevinden zich in vier zones in de regio Emilia-Romagna, voornamelijk in de provincies Modena, Parma, Reggio-Emilia en Mantua. Emilia-Romagna geldt als het baken van Lambrusco-wijnen. De zes meest voorkomende Lambrusco variëteiten zijn Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Maestri, Lambrusco Marani, Lambrusco Montericco, Lambrusco Salamino en Lambrusco Sorbara. Lambrusco wordt ook nog geproduceerd in de regio's Lombardia, Veneto en Piemonte.

Archeologisch bewijsmateriaal toonden aan dat reeds de Etrusken deze druif, gekend als ‘Lambrusca’, reeds cultiveerden. De Romeinen waardeerden de Lambrusco-druif vooral om zijn hoge opbrengsten. Cato de Oudere liet optekenen dat de opbrengst van 70% van één hectare volstond om 300 amfora's met wijn te vullen.

Herkenbare aroma's

De Lambrusco-druif kenmerkt zich door zeer fruitige aroma's, toetsen van braam, kers, rode bessen, pruim en lichte kruiden.

Wijnen

Lambrusco, een wijn met een zeer negatieve connotatie bij de wijnkenners gezien de zoete licht moesserende wijnen zonder enige finesse, afkomstig uit één van Lambrusco DOC regio's. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw was Lambrusco de meest geïmporteerde wijn in de VS. Deze bekende zoete Lambrusco-wijnen zijn het resultaat door het vroegtijdig beëindigen van de gisting of door toevoeging van geconcentreerde most. Zonder deze processen kan de druif uitstekende droge wijnen voortbrengen. Sommige regio’s in Italië produceren ook droge (secco) varianten, en dit zowel voor stille als mousserende wijnen. Droge Lambrusco-wijnen zijn vooral populair in Italië zelf. Ze bevatten meer fraîcheur en hebben emeer uitgesproken tannines.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Lambrusco druif.