Barolo

Barolo, de koning van Piemonte, is één van de meest bekende appellaties van Italië. Om Barolo-wijnen juist te beoordelen is een beetje inzicht in de verschillende bodemsoorten een must. De geografische geschiedenis van de zee, erosies en plaatverschuivingen stonden aan de oorsprong van deze verscheidenheid.

De belangrijkste bodems zijn :

1. Lequio-formatie
De Lequio-formatie is de meest kalkrijke bodemsoort in de Barolo-streek, en tevens de oudste. Hij bestaat afwisselend uit zand en mergel en er zijn nog sporen in terug te vinden van zee-organismen. Ze houden weinig vocht vast. Barolo’s van deze bodems zijn krachtig en rijk aan tannines.

2. Diano-zandsteen
Diano-zandsteenbodems ontstonden door landverschuivingen, veroorzaakt door het inbeuken van de golven toen er hier nog een zee was. Het zijn zanderige, poreuze bodems met veel fossiele elementen die makkelijk erodeert, waardoor er rotsachtige, steile hellingen worden gevormd. Barolo-wijnen van deze ondergrond zijn robuust, hebben veel body en stevige tannines.

3. Sant’Agata-mergel
Sant'Agata-mergel is de meest frequente bodemsoort in de Barolo-streek. Deze zijn gelijdelijk aan over een lange tijd gesedimenteerd, waardoor hier de heuvels glooiend zijn en de textuur van de bodem fijner. Ze zijn compact en bevatten veel leem en klei. De dikke bodems worden gekenmerkt door een grijze kleur en kleiachtige mergel.

Barolo MapEr zijn drie soorten Sant’Agata-mergel, van jong naar oud:

gelamineerd: iets meer klei, iets minder zand
typisch: evenwicht tussen klei, leem en zand
zanderig: meer zand, minder leem (door het hogere ijzergehalte zijn deze bodems beige tot licht oranjebruin.)

Sant’Agata-mergel geeft geurige Barolo’s met fluwelen tannines en een krachtige, diepe smaak.

4. La Morra-conglomeraat
Het La Morra-conglomeraat is vergelijkbaar met Diano-zandsteen. Ze is echter veel jonger van aard en ontstaan door erosie onder invloed van rivierwater.

5. Vena del Gesso-formatie
Dit is een weinig voorkomende, kalkrijke bodem in de gemeenten Verduno en La Morra.

6. Cassano Spinola-formatie
De Cassano Spinola-formatie is een vrij jonge bodem-soort die voorkomt in de gemeenten Verduno en La Morra. Deze bodems bevatten veel kle, kalkrijk en bevatten veel gips. Er zijn twee soorten bodems in de Cassano Spinola-formatie: zanderig: gevormd door afzettingen van rivierwater. mergelachtig: weinig zand, meer leem. Dit type bodem zorgt voor Barolo-wijnen met zachtere tannines en verfijnde fruit-toetsen.

7. Plioceen-mergel
Dit zijn de jongste bodems van Barolo. Deze mergelbodems lijken enigszins op de bodems in Roero, ten noorden van de Barolo-streek.

8. Alluviale bodems door afzetting van rivieren en gletsjers
Naast alle vernoemde bodems bevinden zich nog bodems langs de rivieren. Voor hoogstaande wijnbouw zijn deze bodems niet interessant. Nebbiolo-wijnen van deze bodems zijn middelmatig van aard.

Bron: Alessandro Masnaghetti: Barolo – MGA Vol. I: The Barolo Great Vineyards Encyclopedia – Second Edition, 2018

De kwaliteit van het jaar zegt ook iets over hoe lang een wijn te bewaren is. Goede jaren kun je gerust 15 jaar wegleggen, mindere jaren kun je beter binnen 10 jaar drinken. 

  • 96 - 100  :   Buitengewoon
  • 95 - 90    :   Uitmuntend
  • 89 - 80    :   Zeer goed tot uitstekend
  • 79 - 70    :   Gemiddeld
  • 69 - 60    :   Ondermaats
  • < 59        :   Slecht
Jaar Score
2022    89
2021    97
2020    91
2019    96
2018    92
2017    92
2016    97
2015    93
2014    89
Jaar Score
2013    94
2012    89
2011    89
2010    98
2009    95
2008    91
2007    95
2006    97
2005    93
Jaar Score
2004    95
2003    83
2002    73
2001    96
2000    95
1999    95
1998    92
1997    93
1996    97
Jaar Score
1995    87
1994    77
1993    91
1992    74
1991    76
1990    96
1989    97
1988    90
1987    86
Jaar Score
1986    90
1985    95
1984    65
1983    75
1982    96
1981    80
1980    88
1979    90
1978    97
Jaar Score
1977    ?
1976    ?
1975    ?
1974    ?
1973    ?
1972    ?
1971    94
1970    93

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron : The Wine Advocate Vintage Guide