
Je mag de beste en duurste wijn kopen, als je hem combineert met het foute gerecht blijft hij waardeloos! Foodpairing heeft als doel de juiste drank bij specifieke gerechten te combineren, hiermee rekening houdend met de gebruikte ingrediënten.
Terwijl we eten proeven, ontdekken we de 5 basissmaken in onze mond en op onze tong: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Het gevoel dat we ervaren tijdens het bijten en kauwen van ons voedsel, zorgt ervoor dat we textuur, frisheid en scherpte ervaren. Het belangrijkste aspect echter is onze reukzin. Maar liefst 80% van wat wij smaak noemen, is eigenlijk aroma.
Alhoewel smaakeigenschappen universeel zijn, blijft de beleving ervan subjectief. Sommige personen zullen zoeken naar contrasten, andere naar complementaire smaken. Toch zijn er een aantal belangrijke regels waar we rekening mee dienen te houden. Bij smeuïge gerechten (denk aan comfort food) is het aan te raden geen te zware wijn te kiezen met zware tannines, maar eerder een elegante wijn die best vol mag zijn, maar ook voldoende aciditeit bezit om een mooi contrast te vormen tegen de vettigheid. En zo zijn er heel wat basis-tips die makkelijk te gebruiken zijn voor een ultieme foodpairing.
Sommelier Michele geeft je het nodige wijnadvies bij de onderstaande gerechten.