Foodpairing

Je mag de beste en duurste wijn kopen, als je hem combineert met het foute gerecht blijft hij waardeloos! Foodpairing heeft als doel de juiste drank bij specifieke gerechten te combineren, hiermee rekening houdend met de gebruikte ingrediënten.

Terwijl we eten proeven, ontdekken we de 5 basissmaken in onze mond en op onze tong: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Het gevoel dat we ervaren tijdens het bijten en kauwen van ons voedsel, zorgt ervoor dat we textuur, frisheid en scherpte ervaren. Het belangrijkste aspect echter is onze reukzin. Maar liefst 80% van wat wij smaak noemen, is eigenlijk aroma.

Alhoewel smaakeigenschappen universeel zijn, blijft de beleving ervan subjectief. Sommige personen zullen zoeken naar contrasten, andere naar complementaire smaken. Toch zijn er een aantal belangrijke regels waar we rekening mee dienen te houden. Bij smeuïge gerechten zonder veel structuur (denk aan pasta schotels) is het aan te raden geen te zware wijn te kiezen met zware tannines, maar eerder een elegante wijn die best vol mag zijn, maar ook voldoende aciditeit bezit om een mooi contrast te vormen tegen de vettigheid.

Sommelier Michele geeft je het nodige wijnadvies bij de onderstaande gerechten.

 

Asperges à la Flamande

Barbecue (Vlees)

Barbecue (Kip)

Barbecue (Vis)

Carpaccio

Charcuterie

Chocolade

Citroen Desserten

Crème Brulée

Forel

Gevogelte : Eendenborst

Gevogelte : Eend à l'Orange

Gevogelte : Fazant

Gevogelte : Vol au Vent

Gebraden vlees

Gebraden of Gegrilde Kip

Kaas : Harde Blauwe Kazen (vb. Stilton)

Kaas : Blauwe Schimmelkaas (vb. Gorgonzola)

Kaas : Half-Harde kazen (vb.Abdijkazen)

Kaas : Verse kazen (vb. Mozzarella)

Kaas : Kaas Fondue 

Kaas : Geitenkaas

Kaas : Harde Kazen (vb. Parmigiano)

Kaas : Rode Schimmelkaas (vb. Epoisses) 

Kaas : Zachte Witte Korstkaas (vb. Brie)

Kaas : Gewassen Korstkaas (vb. Chaumes)

Kalfsvlees

Konijn

Koreaanse Keuken

Krab (Gegrild met boter)

Kreeft Belle Vue

Kreeft gegrild met look of Pastis

Lams Koteletjes

Lamskroon

Mosselen Friet

Noedels (Aziatisch)

Oesters

Osso Bucco

Pizza

Pompoensoep

Porcini (Gevuld)

Quiche

Salade Niçoise

Sole Meunière

Spaghetti Carbonara

Spaghetti con ragû

Spaghetti Vongole

Steak van Rundsvlees

Steak Tartare

St-Jabobsvruchten Gegrild

St-Jacobsvruchten Gebakken (gekarameliseerd)

Sushi

Thaïse Curryschotels

Tonijn (gegrild)

Truffel

Varkensvlees : koteletten

Varkensvlees : gebraad

Vitello Tonato

Vlaamse Stoofkarbonaden

Wild : Everzwijn

Wild : Hazenrug

Wild : Hertenkalf en Ree Witloof met Hesp

Zalm (gegrild)

Zalm (gerookt)

Zeewolf