Franciacorta, terecht dé Italiaanse champagne genoemd. Het is echter verkeerd het daarmee te vergelijken. De procedure is gelijk, maar het is een ander terroir en een ander karakter. Het heeft zijn faam ook te danken doordat de meer bekende Prosecco DOCG 'slechts' volgens de methode Charmat wordt geproduceerd. Je kan het verschil van kwaliteit makkelijk onderscheiden ...
Het Franciacorta gebied is een heuvelachtige streek in Lombardije tussen de stad Brescia en het zuiden van het Iseomeer. In het zuiden wordt het gebied begrensd door de berg Monte Orfano (451 m.). Naast de befaamde productie van mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle (Franciacorta DOCG) worden er zowel rode als witte wijnen met de naam "Terre di Franciacorta" geproduceerd. Prehistorische vondsten hebben uitgewezen dat de streek al sinds de steentijd bewoond werd. De grootste plaats van de Franciacorte is Rovato met een goed geconserveerd middeleeuws centrum.
Reeds in 1277 werd er al in de streek wijn geproduceerd. De eerste mousserende wijn werd in 1570 geproduceerd onder de naam Mordace, wat agressief of scherp betekent. Ondanks de lange traditie van het produceren van mousserende wijn, is het idee om de productiemethode champenoise van de Champagne-regio als basis te nemen voor de productiemethode van andere mousserende wijn, pas vrij recent ontstaan.
Het was pas in 1957 dat Guido Berlucchi een witte wijn met de naam 'Pinot di Franciacorta' produceerde, en in 1961 werd de eerste mousserende 'Franciacorta' geproduceerd. In 1967 werd de DOC status verleend. Met dit label werd het de eerste DOC die volgens de klassiek methode moest worden geproduceerd. In 1990 werd het 'Consorzio per la tutela del Franciacorta' gevormd om de richtlijnen op te volgen. Van 1996 to 2006 steeg de verkoop van Franciacorta van 2.9 tot 6.7 mio flessen.
De wijngaarden voor Franciacorta staan enkel in de aangeduide gebieden van de gemeentes Adro, Capriolo, Cazzago San Martino, Cellatica, Coccaglio, Cologne, Corte Franca, Erbusco, Gussago, Iseo, Monticelli Brusati, Ome, Paderno Franciacorta, Paratico, Passirano, Provaglio d'Iseo, Rodengo Saiano, Rovato and Brescia. De volgens DOCG verklaarde wijngaarden beslaan 2.200 hectaren waarvan voor 85% Chardonnay, 10% Pinot Nero en 5% Pinot Bianco.
Door de invoering van de DOCG Franciacorta werd het eerdere DOC omgevormd tot 'Terre di Franciacorta' voor de niet-mousserende wijnen. Deze worden gemaakt in twee soorten : een witte wijn 'Bourgogne-stijl' gebaseerd op Chardonnay of Pinot Bianco, en aan rode wijn 'Bordeaux-stijl' gebaseerd op Cabernet Franc of Cabernet Sauvignon, en Merlot met kleinere hoeveelheden Nebbiolo en Barbera. Pinot Nero is enkel toegelaten in de mousserende DOCG wijnen. Er is geen mogelijkheid een rode niet-mousserende wijn te produceren volgens de Bourgogne-stijl onder de DOC richtlijnen.