Cortese

Herkomst

De Cortese is een witte druif uit Piëmonte die vooral voorkomt in het zuidoosten van de regio, in de provincie Alessandria. De Cortese wordt naast Piëmonte ook nog aangeplant in Lombardije en Veneto. De eerste vermelding van dit druivenras dateert van 1614, toen de wijnkelders van het kasteel in 'Casale Monferrato' uitvoerig werden beschreven.

Herkenbare aroma's

Wijnen op basis van de Cortese druif zijn veelal licht en krokant met een bouquet van amandelen, citrusvruchten en vergemaaid gras. In de smaak proef je verder vaak groene appeltjes, groene pruimpjes en toetsen van geel en tropisch fruit.

De Cortese druif is niet erg aromatisch maar kan wel vaak elegante, delicate en gastronomische wijnen opleveren, vooral deze in de Gavi streek. Met een lichte, ziltige mineraliteit en citrus toetsen is het ideaal bij visgerechten. Met zijn duidelijk aanwezige zuren is hij perfect als een frisse aperitief-wijn.

Wijnen

In totaal vinden we de cortese-druif terug in vijf appellaties waar ze toegelaten en/of verplicht is : DOCG Cortese di Gavi, DOC Colli Tortonesi, DOC Cortese dell’Alto Monferrato, DOC Monferrato en ten slotte DOC Piemonte. Door de karakteristieken van de druif wordt ze ook vaak gebruikt voor de 'Metodo Classico'.

Klik hier om de witte wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Cortese druif.