Fiano Minutolo

Herkomst

De Fiano Minutolo groeit reeds sinds de dertiende eeuw in Puglia. Er werd lang gedacht dat het een variatie van de Fiano was die we kennen uit Avellino, waardoor hij de Fiano Aromatico en de Fianello werd genoemd. Meer recent kreeg hij de benaming Fiano Minutolo.

Net zoals vele andere inheemse rassen werd de Minutolo met uitsterven bedreigd. In 2000 werd echter door vooruitziende producenten en oenologen een programma gelanceerd in de wijngaarden van de Valle d'Itria, waardoor een revival van de Fiano Minutolo werd ingeleid.

In 2001 werd na een wetenschappelijke analyse echter duidelijk dat de Fiano Minutolo niets te maken had met de andere Fiano druif. Ze zou eerder gelinkt kunnen worden aan de druiven Moscato Bianco en Moscato di Alessandria.

De druif wordt meer en meer geproduceerd voor monocépages.

Herkenbare aroma's

De Fiano Minutolo is een witte druif met aromatische karakteristieken. De bessen zijn eerder klein met een stevige schil. Een goud gele kleur met amber tinten. 

Ze bereikt een goede rijpheid vroeg in september. De wijnen zijn droog met relatief veel alcohol, gepaard met een rijk pallet aan fruitige en florale aroma's.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Fiano Minutolo druif.