Friulano

Herkomst

De Friulano ging tot 2007 door het leven als de Friulano Tocai. De Tocai is meer bekend door het grote publiek. Maar de Tocai benaming is nu alleen voorbehouden aan de wijnen uit Hongarije, waardoor we nu over de Friulano spreken.

De Friulano is dé topper van de inheemse witte druivenrassen die alleen groeit in de regio Friuli-Venezia Giullia, de streek in het Noord-Oosten van Italië dat tegen Slovenië aangrenst.

De Friulano wordt ook wel eens de 'sauvignon vert' of 'sauvignonasse' genoemd. Friulano mag dan wel het meest aangeplante druivenras van Friuli en bijzonder productief zijn, het blijft moeilijk mooi wijnen te maken van deze druif. Het is een laatrijpend ras dat in totaal circa 1.500 hectare wijngaard beslaat en hoofdzakelijk voorkomt in de belangrijkste DOC-zones van Friuli: Colli Orientali, Collio, Grave del Friuli en Isonzo. Ook over de grens, in Slovenië, worden er trouwens heel mooie wijnen van gemaakt.

Herkenbare aroma's

De kleur van de stevige schil is groengeel. Van de Friulano kan men mooie wijnen maken met een fraîcheur en uitbundige aroma’s van wilde bloesem, citrus en kruiden. In de mond voelt hij slank en fris van textuur met toetsen van bittere amandel.
De mono-cépagewijnen zijn steeds eerder licht van kleur en zalig floraal geparfumeerd met daarbij in de beste exemplaren nog complexe toetsen van amandel, rijpe appel, peer en witte perzik.

Wijnen

Door het matige gebruik van eiken vaten zijn het vooral aangename aperitiefwijnen. Toch wordt friulano ook vaak gebruikt als blenddruif: de combinatie met chardonnay, pinot bianco of sauvignon blanc past hij perfect! Bij de blendwijnen is het daarentegen niet ongewoon om de friulano enkele maanden vatrijping te gunnen teneinde meer complexiteit en body te creëren. Maar dan wordt meestal tweede- of derdejaars eikenhout gebruikt.
 

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Friulano druif.