Grillo

Herkomst

De Grillo is een witte druif uit Sicilië. In 1897 was de druivensoort al aangeplant in de provincie Trapani. Deze druivensoort wordt hier ook samen met de druif Catarratto Bianco gebruikt om Marsala wijn van te maken, al blijft Grillo de belangrijkste druif voor Marsala.

Over de herkomst van de Grillo druif zijn de meningen verdeeld. Eén versie vertelt dat de Grillo zo'n 150 jaar geleden via Puglia naar Sicilië werd gebracht, nadat vele wijngaarden werden verwoest door phylloxera. Een andere versie luidt weer dat de Grillo reeds als basis werd gebruikt voor de fameuze Mamertino, de favoriete wijn van Julius Caesar.

Waarom de druif juist Grillo wordt genoemd (betekent krekel) is niet bekend. Grillo is ook bekend onder de naam Riddu en kan tegen zeer hoge temperaturen. De schil is dik en voorkomt daardoor dat het vocht in de druif kan verdampen.

Herkenbare aroma's

Typische aroma's zijn citroen en andere citrusvruchten, abrikoos, en tonen van exotisch fruit met sterke mineralen. De wijnen zijn vaak krachtig, met fijne zuren, een aangename ziltigheid en een licht bittertje op de tong.

Wijnen

De Grillo druif wordt voor verschillende witte wijnen gebruikt, maar in het bijzonder voor Marsala wijnen. Ze heeft veel suikers, wat haar een potentieel geeft voor een hoog alcoholgehalte.

Klik hier om de witte wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Grillo druif.