Nero di Troia

Nero di Troia

Herkomst

De Uva di Troia (druif van Troia) is een blauwe druivensoort die zijn naam en oorsprong dankt aan het gelijknamige plaatsje in het noorden van Puglia in de provincie Foggia (en niet de mytische Griekse stad). Deze typische druif verspreidde zich daarna in de omgeving van Castel del Monte, Canosa en Cerignola, Barletta, San Ferdinando en Trinitanopoli. Het is een druif met een lage opbrengst waardoor hij onbemind was door de wijnproducenten. Al werd hij nooit echt met uitsterven bedreigd, desalnietemin besloten tal van wijnbouwers deze druif te rooien in het voordeel van druivenrassen met een hoger rendement zoals internationale druiven en de andere autochtone druiven Primitivo en Negroamaro. Van de 15.000 hectare Nero di Troia in 1970 bleef er rond 2000 slechts 2.000 ha over. Ook zijn stugge tannine-rijke imago maakte hem niet erg populair. Nieuwe vinificatie- en teeltechnieken zorgde echter voor een heropwaardering van de druif. Ondertussen staan er in heel Puglia terug 5.000 ha Nero di Troia aangeplant. 

Herkenbare aroma's

Nero di troia is een druif met weinig vruchtvlees en een dikke, stevige, paarse schil. Hij heeft dan ook veel tannines. De trossen zijn compact en van boven breed. Hij komt tot een ideale rijping tussen eind september en begin oktober. De wijnen van Nero di Troia hebben door de aanwezigheid van veel anthocianen (natuurlijke kleurstoffen) een levendige, robijnrode kleur met oranje reflecties. De geur is fruitig, met aroma’s van kers, bes, braam en pruim. Floraliteit van viooltjes, kruidigheid en specerijen zoals zoethout. 

Wijnen

De Nero di Troia geeft sterke wijnen met krachtige tannines. Bekende appellaties zijn de DOCG Castel del Monte Nero di Troia Riserva en Castel del Monte Rosso Riserva. Deze status werd pas in 2011 toegekend. De DOCG Castel del Monte Rosso Riserva vereist minimum 65% Nero di Troia, terwijl de DOCG Castel del Monte Nero di Troia Riserva énkel Nero di Troia toelaat. 

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Nero di Troia druif.