Rondinella

Herkomst

De Rondinella blijkt reeds in de 19e eeuw geïntroduceerd te zijn in de regio van Verona en dankt haar naam aan de speciale paars-zwarte kleur van de druif, gelijkend op de zwarte kleur van zwaluwen ('rondine' in het Italiaans). Deze druivensoort is veel minder bekend dan het grote broertje uit Veneto, de Corvina. Uit DNA-onderzoek in 2000 is wél gebleken dat de Corvina één van de moederdruiven is waaruit rondinella is ontstaan.

Rondinella wordt vooral gebruikt in blends (tot circa 30 % van de blend) ter aanvulling van Corvina en de Molinara. Rondinella is één van die vele Italiaanse autochtone druivenrassen die het Italiaanse wijnlandschap zo boeiend maken. Je zal deze druif doorgaans niet vinden in een andere regio dan in de Veneto.

Herkenbare aroma's

De kleur van de schil is paars-blauw. De Rondinella is fruitig, sappig, heeft weinig tannines en een medium body.

Wijnen

De wijnen waarvoor rondinella als blenddruif wordt aangewend zijn doorgaans wel vrij bekend. Ten eerste voor de eerder eenvoudige DOC Bardolino naast het Gardameer en ten tweede voor de basis Valpolicella (en Valpolicella Classico) DOC. Haar kwaliteiten worden echter vooral aangewend voor de Amarone-wijnen (droge rode wijnen met extra veel concentratie en hoger alcoholgehalte verkregen door het indrogen van de druiven voor de persing) en de Recioto-wijnen (idem als Amarone maar zoet). Door de karakteristieken van de bessen is rondinella immers bijzonder geschikt om te laten indrogen alvorens er wijn van te persen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Rondinella druif.