Sangiovese

Herkomst

De Sangiovese is zonder twijfel één van de bekendse Italiaanse druivensoorten.

De Sangiovese is een blauwe druivensoort die afkomstig is uit Toscana of Emilia-Romagna. Ze komt voort uit een kruising tussen de 'Ciliegiolo' en de 'Calabrese di Montenuovo'. De 'Ciliegiolo' is een Toscaanse variëteit, maar de 'Calabrese di Montenuovo' is een redelijk obscure druif, ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam 'Montenuovo draagt'.

Dit ras wordt reeds voor het eerst vermeld in 1600 in een verhandeling van 'Giovanni Vettorio Soderini' dat handelt over de wijnbouw in Toscane ('Sangiogheto'). De naam is mogelijk afgeleid van sanguis Jovi's ofwel 'bloed van Jupiter', een door de monniken van Santacangelo di Romagna toevallig gegeven naam toen een bezoeker vroeg hoe deze druif heette, die zij tot dan toe simpelweg vino hadden genoemd. Een andere verklaring zou zijn dat de naam 'Sangiovese' zou afgeleid zijn van het Toscaanse dialect "sangiovannina", wat staat voor 'vroeg kiemende druif'. 

Er bestaan heel wat afgeleide Sangiovese variëteiten. Er bestaan verschillen tussen Sangiovese Grosso (Toscana) en Sangiovese Piccolo, waarbij het verschil voornamelijk de grootte van de druif is. In realiteit is dat na een bepaalde tijd het bijzonder moeilijk wordt in één en dezelfde zone de twee te onderscheiden. In de wijngaarden van vandaag bestaan er in ieder geval heel wat subvariëteiten en clonen met zeer verschillende gedragspatronen wat betreft productie volume, hoewel de bodems, blootstelling, hoogtes, beschikbaarheid van water en groeimethoden ook een belangrijke rol spelen.

Terwijl andere druivensoorten zoals Merlot of Cabernet Sauvignon zich op ongeveer dezelfde manier zullen gedragen, met slechts lichte verschillen in suikergehalte of zuurtegraad, kan de Sangiovese andere kenmerken verkrijgen naargelang de plaats plek in dewijngaard. Alleen al in de gemeente Montalcino zijn er reeds meer dan 30 soorten Sangiovese. Giachomo Tachis stelt het zo : "de Sangiovese is 'een genie met een moeilijk en bizar karakter'". Daarom beplanten verstandige wijnproducenten niet al hun wijngaarden met één enkele kloon van Sangiovese, maar mixen ze verschillende klonen door elkaar om een redelijke oogst te kunnen garanderen.

Herkenbare aroma's

De Sangiovese wordt gekenmerkt door gemiddelde tot diepe kleur van violet zwart. Ze bevat redelijk wat aciditeit die uitgebalanceerd is en heel wat tannines. We vinden aroma's van de Morello of Amerikaanse zure kers, gedroogde theebladeren en bos-achtige specerijen (champignons).

Daar waar jonge sangiovese-wijnen typische aroma's hebben van zure krieken , kersen en zwart fruit (cassis of bramen) met leder en wat hout, evolueren deze na jaren rijping naar tertiaire aroma’s die gaan van bosgrond of pels tot bos-paddestoelen en zelfs truffels. 


Indien de druiven het resultaat zijn van overgeproductie en slechte condities, zal ze te zuur smaken. Dan heeft de druif dringend correcties nodig zoals sommige industriële wijnproducenten doen.

Wijnen

Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano zijn de de bekendste appellaties uit Toscane op basis van de Sangiovese.

De Brunello's zijn één van de meest gerenommeerde wijnen van Toscane. Brunello's van Top-vintages kunnen wel 20 jaar bewaard blijven.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Sangiovese druif.