Vermentino

Herkomst

Vermentino is een inheemse witte Italiaanse druivensoort, die voornamelijk in grote hoeveelheden is aangeplant in Sardinië en daar bekend is onder de naam Pigato. Maar ook in Corsica en in de noordelijke provincie Piëmonte (daar onder de naam Favorita) en zelfs in toenemende mate in Languedoc-Roussillon in Frankrijk.
De bladeren zijn donkergroen en hebben een vijfhoekige vorm. Naarmate de druiven rijper worden, krijgen ze steeds meer een amberen kleur. De wijnstokken worden vaak geplant op hellingen, die naar de zee gericht zijn om zodoende te profiteren van de reflecties van het licht op het water.
Bekend is dat deze druif al sinds de 14e eeuw in Gallura (Sardinië) wordt verbouwd onder de naam Arratelau. In andere gedeelten van het eiland wordt de Vermentino gebruikt om ook zoete wijn te maken, evenals een mousserende wijn.
Zeer waarschijnlijk is de Vermentino zeer nauw verwant met de Malvasia die oorspronkelijk van het schiereiland Mani op de Peloponnesos afstamt en haar naam dankt aan Monemvasia, hoofdplaats van Mani.

Herkenbare aroma's

De Vermentino geeft meestal frisse witte wijnen met een geur van limoen en noten en levendige zuren. Deze moeten jong gedronken worden, liefst bij verse vis. De wijnen kunnen echter ook houtgelagerd zijn.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Vermentino druif.