Brunello di Montalcino

Montalcino Brunello

De Brunello di Montalcino is één van die typische iconische wijnen uit Italië die dadelijk tot de verbeelding spreken, net zoals de Barolo. Het is voor velen de eerste kennismaking met Italiaanse wijn. Begrijpelijk dat ze onmiddellijk verkocht zijn.

De Brunello di Montalcino is een edele rode wijn uit Toscane. De productiezone is beperkt tot het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. Dit gebied behoort in principe nog tot het Chianti-gebied. In principe mag er hier dus ook Chianti DOCG wijnen gemaakt worden.

Er wordt reeds in het begin van de 14e eeuw melding gemaakt van de benaming Brunello, over een rode wijn die gemaakt wordt in Montalcino. Er staat daar nu nog steeds een indrukwekkend fort uit 1362. In de 19e eeuw groeit de faam van 'die wijn uit Montalcino, Brunello genoemd' steeds verder. Clemente Santi isoleert midden 19e eeuw de beste Sangiovese wijnstokken met als doelstelling een wijn te produceren die lang kan rijpen. In 1988 wordt dan door zijn kleinzoon de eerste 'moderne' Brunello Di Montalcino gelanceerd, die inmiddels een decennium op grote houten vaten had gerust. Een icoon is geboren.

Brunello is eigenlijk gewoon een andere benaming van de Sangiovese druif waarvan de Brunello-wijnen voor 100% zijn gemaakt. Meer precies gaat het hier over de specifieke Sangiovese druif uit deze streek. Brunello-wijnen hebben een verplichte houtlagering van minstens 2 jaar en 4 maanden rust op fles. Brunello wordt 50 maanden na de oogst op de markt gebracht. De Brunello 'Riserva' blijft nog een jaar extra op het domein.

Brunello di Montalcino kreeg reeds in 1967 als zevende wijn in Italië de beschermde herkomstbenaming DOC. Dit had echter ook tot gevolg dat het aantal producenten enorm toenam. In 1980 verkreeg het de status van DOCG, de hoogste appellatie in Italië. De faam nam verder toe, mede door adellijke appreciaties van de Brunello door Queen Elisabeth II die deze op de Italiaanse ambassade kreeg geserveerd.

De expansie steeg hierdoor nog verder. De productiezone was ondertussen zeer uitgestrekt geworden, met als resultaat dat niet elke wijngaard dezelfde kwaliteit kan leveren. Zo zijn er ook vele hoogteverschillen die logische verschillen van druiven met zich meebrengen. Professionelen, journalisten en verschillende producenten pleiten er dan ook voor de appellatie onder te verdelen in verschillende officiële subzones, te vergelijken met de cru's in Bourgogne of Barolo.

De 'zonazione', zoals de opdeling in het Italiaans zou heten, zal echter nog niet voor vandaag zijn. Hier zijn verschillende redenen voor. Mits verschillende producenten Brunello maken van een blend uit verschillende zones, is het voor hen onwenselijk. Ook dient er een meerderheid gevonden te worden. Het feit dat de belangrijkste producent, Banfi, tegen de 'zonazione' is, is ook niet echt bevorderlijk om dit systeem in te voeren.

Over het algemeen produceert iedere Brunello-producent een tweede, goedkopere wijn, de Rosso di Montalcino (ook wel de 'baby-brunello' genoemd). Een Rosso wordt na één tot twee jaar op de markt gebracht en is dan over het algemeen ook direct op dronk en kan ca. 5 jaar bewaard worden. Langer is mogelijk, maar daar is in principe de wijn niet voor gemaakt. Rosso Di Montalcino hoort immers nog voldoende fruitaroma's te bevatten. Ook deze wijn heeft de status van een DOCG, en op vlak van prijs/kwaliteit zijn er vaak pareltjes te vinden.

Op de onderstaande lijst kan je controleren welke jaren goed waren en welke jaren beter vermeden kunnen worden voor aanschaf van een Brunello. 5* sterren jaren zijn de hoogste waardering voor de kwaliteit van de druiven. Ze leveren de mooiste wijnen af. Natuurlijk is deze lijst geen garantie voor een goede Brunello wijn, daar komen meer factoren bij kijken, zoals van welk wijnhuis de wijn komt en zelfs van welke wijngaard van dit wijnhuis de specifieke fles kwam.  De kwaliteit van het jaar zegt ook iets over hoe lang een wijn te bewaren is. Goede jaren kun je tot 30 jaar wegleggen, mindere jaren kun je beter binnen 10 jaar drinken.

Michele Moresi heeft de Brunello-wijnen van Villa i Cipressi in haar selectie. We kiezen resoluut voor de Riserva 'Zebra' Brunello voor de beste prijs/kwaliteit. We kijken alvast uit naar de lancering van vintage 2012, wat weer een top-jaar was. Moeilijk door de lange aanhoudende droogte, maar met een sublieme kwaliteit.

 
Jaar Score
2016 *****
2015 *****
2014 ***
2013 ****
2012 *****
2011 ****
2010 *****
2009 ****
2008 ****
Jaar Score
2007 *****
2006 *****
2005 ****
2004 *****
2003 ****
2002 *
2001 ****
2000 ***
1999 ****
Jaar Score
1998 ****
1997 ****
1996 ***
1995 ****
1994 ****
1993 ****
1992 **
1991 ****
1990 *****
Jaar Score
1989 **
1988 *****
1987 ***
1986 ***
1985 *****
1984 *
1983 ****
1982 ****
Jaar Score
1981 ***
1980 ****
1979 ****
1978 ****
1977 ****
1976 *
1975 *****
1974 **
Jaar Score
1973 ***
1972 *
1971 ***
1970 *****
1969 ****
1968 ***
1967 ****
1966 ****
Jaar Score
1965 ****
1964 *****
1963 ***
1962 ****
1961 *****
1960 ***
1959 ***
1958 ****