Kwaliteitslabels Olijfolie

 

In 1992 begon de Europese Unie met het toekennen van de keurmerken D.O.P. en I.G.P. aan Italiaanse olijfolie. De merken staan garant voor een kwaliteitsproduct en staan voor een bepaalde werkwijze bij de verwerking van de olijven tot olijfolie.

Denominazione di Origine Protetta

D.O.P. is de belangrijkste van de twee. Het garandeert dat de olie voor 100 % uit olijven uit de genoemde streek bestaat en dat ook het gehele productieproces in deze streek heeft plaatsgevonden. Een 'Garda' D.O.P. is dus volledig van de olijf tot de olijfolie aan het Gardameer geproduceerd.

Officiele proevers
Een onafhankelijke inspecteur controleert de D.O.P.-olie van olijfgaard tot de persing en verpakking van het product. Acht officiele proevers testen de olie op geur, smaak en kleur.

Kwaliteitsproduct
Het D.O.P.-keurmerk zorgt ervoor dat consumenten een Italiaans kwaliteitsproduct kunnen onderscheiden van een andere olie met een Italiaanse naam en een etiket met een Toscaans landschap, maar die in werkelijkheid is gemaakt van een mix van olijven van onbekende herkomst.

Indicazione Geografica Protetta

Het I.G.P.-keurmerk garandeert dat minstens een van de fasen van het productieproces in de genoemde geografische streek heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat een Toscaanse olie met een I.G.P.-keurmerk misschien is gemaakt van olijven uit Toscane maar vervolgens elders is geperst of, andersom, dat de olie alleen in Toscane is geperst terwijl de olijven uit een andere streek komen.

Biologische olijfolie

Daarnaast is er olijfolie da agricoltura biologica. Deze biologische olijfolie is in Italie sterk in opkomst. Voor het maken van deze olijfolie worden alleen natuurlijke middelen gebruikt. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische of genetisch gemodificeerde bestanddelen en de olie wordt ook niet bestraald.