Grappa

Grappa is een uniek gedistilleerd drankje (zoals Cognac en Sherry), die vervaardigd wordt van restanten van de druiven na de wijnbereiding. Oorspronkelijk was het een manier om de overtollige trosdruiven niet te hoeven weggooien aan het einde van het seizoen.

Grappa werd reeds in de middel-eeuwen gemaakt in Italië, gedronken als digestief of in de 'caffè corretto'. Grappa ontstond in 'Bassano del Grappa', een stadje van 40.000 inwoners in Veneto, en werd gebruikt om de landbouwers de nodige extra warmte tijdens de koude wintermaanden te bezorgen.

Het was pas in de jaren '70 dat het karakter van grappa definitief werd gedefinieerd door Giannola Nonino. Haar Nonino distillerie uit Percoto produceerde reeds sinds 1897 grappa. Zij was het echter die grappa begon te maken van de 'pomace' van éénzelfde druif, en niet zoals voorheen de mengeling van verschillende soorten. Ze slaagde zo in haar opzet om van grappa een kwaliteitsproduct te maken hoe we ze vandaag kennen.
De smaak van een grappa, net zoals bij wijn, hangt af van het type druif, de kwaliteit ervan en de vaten waarin ze gerijpt wordt en het productieproces. Grappa heeft een alcoholpercentage tussen de 37,5% en 60%. De wet geeft hier enkel een vast minimumgehalte alcohol op, maar geen maximum ...

Ontdek de twee grappa's uit onze selectie!