Italiaanse Wijngaarden

Italië is gezegend met een enorme variëteit aan druivenrassen
Italië heeft het grootste aantal van inheemse druivensoorten ter wereld. Als je dit combineert met een grote variatie in verschillende terroirs en micro-klimaten krijg je enorme rijkdom voor een wijnland. Met méér dan 500 verschillende soorten heeft Italië er meer dan Frankrijk, Spanje en Griekenland samen, op een totaliteit van 1.370 gekende druivensoorten ter wereld waar wijn van wordt gemaakt. Deze druiven worden geteeld op 652.000 ha. wijngaarden. Nieuwe wijngaarden kunnen enkel aangeplant worden met druivensoorten die ingeschreven staan in het Nationale Register van Druivensoorten.

Italianen houden van hun terroir-smaken, en wij willen deze graag proeven
Italianen houden van eigen terroir, en delen deze graag met trots. Dit verklaart ook waarom internationale variëteiten zoals merlot, chardonnay of cabernet sauvignon een veel minder prominente rol spelen dan in de meeste andere wijnlanden.  Lokale besturen stimuleren de authentieke wijnmakers om bijna-uitgestorven soorten, vaak het slachtoffer van andere variëteiten die grotere opbrengsten garanderen, terug in ere te herstellen. Het zorgt er voor dat onbekende druivenrassen van het uitsterven worden gered om daarna te evolueren tot toonaangevende wijnen. Ik denk hier bv. aan Pecorino, Arneis of de Fiano. Deze interesse voor authentieke druiven is ook door de internationale wijnliefhebber opgepikt.

Het Nationale Register van Druivensoorten
Zoals reeds aangegeven worden er regelmatig nieuwe autochtone druivensoorten herontdekt. Het beheer hiervan staat onder controle van het Nationale Register van Druivensoorten. Zij staan ook in om te verifiëren of het daadwerkelijk om een nieuw ontdekte variëteit gaat en niet over een verbasterde benaming van een bestaande druif. Zo zijn er van Italië’s meest aangeplante druivensoort, Sangiovese, meer dan 100 officiële klonen ingeschreven in het Nationale Register, al zijn sommigen ervan gewoon dezelfde Sangiovese. Het Register zal ook  onderzoeken of ze geen drager zijn van bepaalde ziektes die de wijngaard kunnen aantasten.

De meest aangeplante druivensoorten in Italië: de top 30 Bron: ISTAT 2010
Momenteel zijn dat er 572 verschillende druivensoorten in het Nationaal register opgenomen. Welke druivensoorten zijn het meest aangeplant? Hieronder een overzicht van de top 30. Dat Sangiovese het meeste is aangeplant is niet echt een verrassing. Maar de Cataratto uit Sicilië mogelijk wel, gezien deze bij ons niet zo gekend is?

Variëteit Totaal aangeplante hectare (in duizendtallen) Percentage van totaal beplantte hectare
Sangiovese 70,3 11,90%
Trebbiano toscano 38,3 6,50%
Cataratto 37,8 6,40%
Montepulciano 31,1 5,20%
Merlot 24,1 4,10%
Barbera 21,3 3,60%
Nero d’Avola 18,4 3,10%
Negroamaro 16,6 2,80%
Chardonnay 16,5 2,80%
Trebbiano romagnolo 16,3 2,70%
Glera 16,2 2,70%
Cabernet sauvignon 15,9 2,70%
Malvasia bianca di candia 13,4 2,30%
Garganega 11,3 1,90%
Moscato bianco 11,7 2,00%
Primitivo 11,1 1,90%
Aglianico 10,5 1,80%
Pinot grigio 10,1 1,70%
Syrah 7,1 1,20%
Ansonica 6,8 1,10%
Corvina/Corvinone 6,1 1,00%
Grillo 6,1 1,00%
Dolcetto 6 1,00%
Croatina 5,9 1,00%
Trebbiano abruzzese 5,7 1,00%
Nebbiolo 5,5 0,90%
Nerello (mascalese en capuccio) 5 0,80%
Lambrusco salamino 4,7 0,80%
Grecanico dorato 4,6 0,80%
Verdicchio 4,5 0,80%

 

Lees meer over onze Italiaanse druivensoorten.