La Storia di ... Ticino

La Storia di … Ticino

De Moresi’s komen uit Signorà. Signorà ligt in het kanton Ticino dat lange tijd een arm, landelijk buffergebied vormde tussen de Zwitserse Duitse kantons ten noorden van de Alpen en Italië in het zuiden.

Het was pas in de late 15e eeuw dat het door de Zwitsers werd geabsorbeerd nadat het verschillende malen tussen de Notabelen van Como en de Hertogen van Milaan was uitgewisseld. Daarvoor was het een gecontroleerd leengoed van Lombardije (Milaan is de hoofdstad van Lombardije) nadat het lange tijd de grens van het Romeinse Rijk vormde.

Het was Napoleon die in 1798 de Zwitserse Duitse overheersing van Ticino beëindigde. Voor een tijdje was het een onafhankelijke republiek voordat het in 1803 als een vrij en gelijk kanton deel werd van de nieuwe Zwitserse Confederatie.

Pas sinds de Tweede Wereldoorlog is het uit de landelijke slaap wakker geworden, en tegenwoordig gedijt de regio als diensten(meestal banking)-centrum en als toeristische regio; Vooral voor Zwitserse Duitsers, op zoek naar een stukje Italië in eigen land. De oprichting van een universiteit in Lugano in 1996 was een belangrijke stap in het ontwikkelen van de eigenwaarde van Ticino. Met een verwaarloosbaar aandeel in de Zwitserse bevolking telt het echter niet echt mee in grote nationale besluiten. Ook de lonen zijn er lager dan het gemiddelde van Zwitserland.

Ticinesi worden sterk aangetrokken door grote broer Italië, maar hebben last van een minderwaardigheidsgevoel ten opzichte van de paraderende Gucci brigades die opduiken in het weekend vanuit Milaan. Maar laten we eerlijk zijn, daar hebben ze het overal in Italië soms wel moeilijk mee.