Carricante

Carricante Michele Moresi

Herkomst

Carricante is een autochtone wit druivenras uit Sicilië. Zijn natuurlijke heimat zijn de vulkanische hellingen van de Etna op een hoogte tussen 700 en 1.200 meter boven de zeespiegel, waar hij al meer dan 1000 jaar groeit. Deze ondergrond geven ook het beste resultaat. Zijn naam is afgeleid van het Italiaanse woord ‘Caricare’, wat zoveel betekend als ‘belasten’, refererend naar zijn grote opbrengsten.

De Carricante kan je vaak terugvinden waar de belangrijkste rode druif, de Nerello Mascalese, niet goed tot rijping kan komen. Typisch zijn dan ook de pittige zuren van deze laatbloeier. Daarom dat reeds van oudsher wordt aangeraden na de fermentatie de wijn op de gisten te laten rijpen, en eventueel een malolactische gisting, om zo de aciditeit wat te temperen.

De Carricante Nero heeft geen verwantschap met de (witte) Carricante, ook al zou zijn naam dit laten vermoeden. Deze druif is ook gekend als de Nocera. Je kan de Carricante ook terugvinden rond Ragusa, Agrigento en Caltanisetta.

Herkenbare aroma's

De smaak van de Carricante geeft sensaties van groene appel en citrus, een mineraal accent van de vulkanische bodem (indien van de Etna afkomstig) en toetsen van anijs en munt. Naargelang de rijpheid van de druif en de élévage sur lies worden de wijn ronder en complexer. De aroma’s evolueren zo naar kruidigheid, verse laurier, honing en toetsen van hars. Hij doet wat denken in deze hoedanigheid aan de Arneis en de Timorasso uit Piemonte.

Wijnen

Carricante is de hoofddruif van de Etna DOC, en hij kan geblend worden met de Catarrato en de Minella Bianca.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Carricante druif