Catarratto

Herkomst

De Catarratto Bianco die hoofdzakelijk in het westen van Sicilië voorkomt, rond Trapani. Elders op het eiland wordt dit ras ook geteeld, als basis van veel witte DOC Sicilia-wijnen. Carrato bianco is de tweede meest aangeplante druif in heel Italië. Tot 2007 dacht men dat er twee verschillende soorten catarratto bestonden: de bianco commune en de bianco lucido. Dit blijken nu echter twee klonen te zijn van exact dezelfde druif.

Wel staat vast dat de Catarratto een zuiver Siciliaans ras is. Toch zijn er de laatste jaren ook enkele honderden hectaren aangeplant in Californië.

In het verleden werd de Catarratto-druif voornamelijk gebruikt voor Marsala, de versterkte wijn uit de gelijknamige regio die zowel droog, semi-secco of zoet kan zijn. De Catarratto had dan ook een grotere opbrengst dan dz twee andere typisch Siciliaanse witte druivenrassen, Inzolia en Grillo.

Tegenwoordig is er echter een overproductie  en wordt een deel van de productie op last van Europa gedistilleerd of verwerkt tot druivenconcentraat. Hiermee kunnen wijnen worden opgesmukt aangezien chaptalisatie (het kunstmatig aansuikeren) in Italië verboden is.

Herkenbare aroma's

Bij een beperkte opbrengst geeft de Catarratto prachtige toetsen van rijpe witte perzik, citrus, nectarine en florale impressies, met lichte zuren en een licht gekruid bittertje in de afdronk.

Dit druivenras brengt eerlijke wijnen voort aan een schappelijke prijs. Een geschikte zomerse aperitiefwijn dus.

Wijnen

Officieel gezien zijn er verschillende DOC's waarbinnen Catarratto toegelaten is, maar hoofdzakelijk zijn er twee die echt noemenswaardig zijn voor deze druif : DOC Alcamo in het westen en DOC Etna in het oosten.

Ze wordt natuurlijk ook gebruikt in de vermaarde Marsala wijn.

Klik hier om de witte wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Catarratto druif.