Corvina Veronese

Herkomst

De Corvina Veronese is een blauwe druivensoort die voorkomt in het noordoosten van Italië (Veneto). Deze druif ontstond in Kroatië en is daar nog steeds bekend onder de naam Hrvatica.Corvina, de voornaamste druif van Valpolicella, is reeds vele eeuwen op de Veronese wijngaarden aanwezig. De eerste verwijzing naar 'Corvini' dateert al van 1627, maar de eerste omschrijving van de Corvina Veronese gaat terug tot 1818.

De Corvina Veronese wordt vaak gecombineerd met verschillende druiven om er lichte rode wijn van te maken zoals Bardolino en Valpolicella. De Corvina is op zijn best als hij wordt gebruikt voor recioto-wijnen, waarbij de druiven voor een aantal dagen op rieten matten om zo geconcentreerder sap te verkrijgen.

Corvina wordt in het algemeen geplant op de 'Veronese pergola'-manier, hoog, met een horizontale gerichte tak, in tegenstelling tot één enkele opgerichte tak, zoals bij de pergola-wijze van planten uit Trentino.

Herkenbare aroma's

De kleur van de Corvina is paars-blauw. Ze heeft een aromatische fruitigheid en een hoge aciditeit. Zowel tannines en pigmenten zijn beperkt aanwezig. Wanneer men de Corvina laat groeien in toar (een vulkanische bodem rijk aan mineralen zoals basalt, kalium en magnesium) dan kan ze heel erg geäromatiseerd worden. Toar bodems zijn echter zeldzaam.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Corvina Veronese druif.