Falanghina

Herkomst

Falanghina is een zeer oude witte druivensoort. Hoewel het ras op zich al heel oud is, is het slechts onder deze naam gekend sinds de 19e eeuw. Een ‘falangha’ (waar de naam van is afgeleid) is een soort houten stok die gebruikt wordt om een wijnstok te ondersteunen.

Misschien is het wel de druif waar de Romeinen de 'Falernium' van maakten, dé Grand Cru van de oudheid. Deze wijn bracht het hart van de oude Romeinen op hol. 'Falernium' uit het beroemde wijnjaar 121 voor Christus werd gedronken in 60 voor Christus op een banket ter ere van Julius Caesar. De Romeinen waren van oordeel ‘Je drinkt de wijn als hij zijn tanden verloren heeft.’

Falanghina groeit in heel zuid-Italië maar voelt zich vooral thuis in Campanië. Hier op de berg Taburno heeft ze immers haar oorsprong. Na vele jaren van desinteresse is de druif weer helemaal terug. Samen met de Fiano en Greco vertegenwoordigt ze de witte wijnen in Campania.

Recent werd ontdekt dat er eigenlijk twee verschillende soorten falanghina voorkomen : 'Falanghina Flegrea' en 'Falanghina Beneventana'. Falanghina Flegrea staat aangeplant ten noorden en westen van Napels. Falanghina beneventana – de wat schaarsere variëteit – komt meer ten noordoosten van Napels in de provincie Beneventano voor, en geeft delicatere wijnen.

De Falanghina is een laatbloeier en heeft zonnige en goede zuidelijk georiënteerde hellingen nodig. Bij overmatige productie is de kwaliteit ondermaats. Maar wanneer de druif in topvorm is, brengt ze wijnen voort een uitgebalanceerde smaak met een stevige zuurtegraad die het mogelijk maakt om enige veroudering goed te weerstaan.

Herkenbare aroma's

Typische aroma‘s van de Falanghina druif zijn citrusbloesem, meloen en peer. Omwille van deze heel fijne delicate aroma’s is dit druiveras dan ook geen voorstander van eiklagering.

Enkele maanden 'élevage sur lies' in roestvrijstalen vaten daartegen geeft het de nodige ondersteuning voor een frisse fruitige aperitief-wijn.

Het is een rasechte lokale druif en past dan ook schitterend bij allicht het bekendste voorgerecht uit die streek: insalata caprese ofwel mozzarella met tomaat en basilicum.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Falanghina druif.