Garganega

Herkomst

Garganega is een witte authentieke druivensoort uit Italië, die vooral in het noordoosten van Italië wordt verbouwd en wel in de provincies Verona en Vicenza. Het is de basisdruif voor de bekende Soave. Ze is genetisch identiek als de Siciliaanse Grecanico-druif.
De Garganegadruif rijpt laat en indien ze niet volledig tot rijping kan komen krijgt men als resultaat een wijn met weinig of geen aroma's. De aciditeit van de Garganega is zodanig hoog dat het gebruikt wordt voor de productie van de zoete Recioto. Door de aciditeit ontstaat de potentie om deze wijnen 10 jaar of meer te laten evolueren.

De Garganega wordt net als zijn blauwe buur, Corvina, het best geteeld via één lange stok. De rijping bereikt zijn top tussen de 3de week van september en het midden van oktober, afhankelijk van de hoogte en de gewenste rijpheid. De eerste sporen van deze druif gaan terug tot de 14e eeuwse literatuur. In het 'Ruralium Commodurum' werd er gerefereerd naar 'Garganica'. Eerder zou de Garganega gekend zijn onder de verzamelnaam 'Retica'.

Herkenbare aroma's

Kleur van de schil is goudgeel tot amber. Ze geeft aroma's af van citrus en wilde bloemen met toetsen van amandel. De wijn van deze druif heeft delicate aroma's van geel fruit, amandelen en specerijen.

Wijnen

Soave en Recioto del Soave zijn bekende wijntypes van de Garganega.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Garganega druif.