Lagrein

Herkomst

De Lagrein is een blauwe druif uit de Noord-Italiaanse Alto Adige-Trentino. De Lagrein groeit op de steile wijngaarden van dit uiterste Noorden van Italië.

De Lagrein kan, naast de lichte lokale druif schiava, beschouwd worden als dé autochtone topdruif, want de meeste andere druivenrassen die je er aantreft zijn behoorlijk internationaal (pinot nero, cabernet sauvignon, …).

Vermoed wordt dat Lagrein een verwante is van twee andere lokale druivenrassen, marzemino en teroldego. Donker intens van kleur biedt ze vaak onmiddellijk een diepe complexe geur van donker fruit dat ook in de smaak bovenkomt. Deze druif heeft een paars-blauwe schil.

Herkenbare aroma's

Lagrein geeft een mondvullende rode wijn met een geur en smaak van pruimen en kersen. Soms wat aards, dan weer wat zachte chocolade en lichte kruiden, rustiek en robuust met vrij weinig tannines.

Wijnen

Wijn van Lagrein wordt meestal binnen een paar jaar gedronken. Op zich heeft de lagrein niet echt houtrijping (tot 18 maanden) nodig omwille van het inherente vlezige karakter van de druif. Sommige wijnmakers kiezen toch ervoor om hem in houten barriques te laten rijpen. Die wijnen kunnen vaak wat langer bewaard worden.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Lagrein druif.