Malvasia (Bianca)

Malvasia

Herkomst

Malvasia is geen afzonderlijk druiven-ras, wel een druivenfamilie. Er bestaan zowel blauwe als witte malvasia die in verschillende variëteiten in heel Italië voorkomen. De naam 'Malvasia' verraadt in ieder geval zijn Griekse afkomst. Malvasia is een Italiaanse verbastering van het Griekse Monemvasia, in de Middeleeuwen een belangrijke zuid-Griekse havenstad op Peloponnesos. 

Je vindt Malvasia terug in vele gedaantes : wit en rood, droog, halfzoet en zoet, als stille wijn en als schuimwijn. Een veel voorkomende (witte) soort is de Malvasia Bianca. Deze vinden we terug in Lazio, Umbrië en Toscane, waar deze ondermeer wordt gebruikt voor de beroemde Vin santo's. in Sicilië vinden we, tevens voor het maken van zoete wijnen, de Malvasia di Lipari terug. Andere gekende soorten zijn de Malvasia di Sardegna (Sherry-achtige wijnen), Malvasia Istriani (Friuli) en de Malvasia Bianca di Basilicata.

De blauwe Malvasia-soorten zijn minder talrijk. Vooral in Puglia komt ze voor in twee gedaantes: de 'Malvasia Nera di Brindisi' en de 'Malvasia Nera di Lecce', vaak in combinatie met met Negroamaro. In Basilicata treffen we de Malvasia Nera di Basilicata aan, een krachtige tanninerijke druif die enkel in blends voorkomt. In Piemonte vinden we ook de Malvasia Nera en de Malvasia di Schierano terug.

Herkenbare aroma's

De witte Malvasia heeft een krachtige volle smaak. Een gemeenschappelijk kenmerk van al deze witte malvasiasoorten is de neiging om vlug (over)rijp te worden en aldus hoge alcoholwaarden te laten optekenen in combinatie met een hoog restsuikergehalte.

Wijnen

Bekendste appellaties voor witte droge Malvasia wijnen zijn DOC Collio (Friuli), DOCG Chianti, DOC Frascati en de DOC Orvieto. Voor rood hebben we de DOC Salice Salentino en de IGT Basilicata Rosso, alsook in Piëmonte de DOC's Malvasia di Casorso d'Asti en Malvasia di Castelnuovo Don Bosco, beiden minder bekende schuimwijnen.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Malvasia druif.