Merlot

Herkomst

Merlot is een blauwe druivensoort. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon. De naam Merlot zou vernoemd zijn naar de merel. Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het noordoosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië, Verenigde Staten en Zuid-Amerika, met name in Chili.

De merlot wordt vaak gemend met de cabernet sauvignon. Zoals merlot gebruikt wordt om de cabernet sauvignon wat te verzachten, zo wordt omgekeerd cabernet sauvignon gebruikt om merlot wat meer crunch en body te geven. Merlot hoeft niet per se te rijpen, maar de merlot wijnen van kwaliteit kunnen dit zeker wel.

Herkenbare aroma's

Kenmerkend voor de Merlot is de geur en smaak van kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Merlot druif.