Negroamaro

Herkomst

De Negroamaro is een authentieke blauwe druif uit Puglia. Voor het overige is er weinig bekend over de herkomst van deze druif.

Er zijn immers geen sporen terug te vinden in documenten uit de vorige eeuw. De reden hiervoor is dat er niemand veel interesse had voor de lokale wijnen uit Puglia. Men neemt aan dat de druif uit Griekenland afkomstig is. Alles wijst er op dat hij verwant is aan de Griekse Xinomavro-druif. De druif is anders altijd een lieveling van de wijnbouwers. De productie is stabiel, goed bestand tegen ziektes en kan tegen droogte (wat een luxe is in Puglia).

De etymologische verklaring is duidelijk. De wijnen van deze druif hebben meestal een zeer diepe, bijna zwarte kleur (negro). Ten tweede hebben ze in de afdronk een aangenaam bittertje (amaro) die perfect de fruittoetsen compenseert.

Herkenbare aroma's

Kleur van de schil van de Negroamaro is paars-blauw. Hij heeft medium tannines, is licht bitter met een strakke smaak van zowel rood als zwart fruit

Wijnen

Het is opvallend dat deze druiven (ondanks de hitte) voldoende zuren behouden om de wijn in evenwicht te houden. Men vindt zelden Negroamaro als monocépage. Hij is bijna altijd als dominante speler aanwezig in een blend, dikwijls aangevuld met montepulciano, malvasia nera of primitivo.

Als de druif verbouwd wordt volgens het arbarello-systeem bekomt men volle, geconcentreerde en aromatische wijnen. De Negroamaro wordt ook zeer dikwijls gebruikt voor het maken van 'zuiderse' Rosato. Deze wijnen hebben dezelfde mooie structuur van lichte rode wijn en zijn gastronomisch perfect combineerbaar.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Negroamaro druif.