Herkomst De Verdicchio is een witte druivensoort die al sinds de 7e eeuw wordt verbouwd in de heuvels rondom Ancona (Le Marche) in de richting van de bergen en de grens van Umbrië. Van hieruit heeft hij zich kunnen verspreiden naar andere delen van Centraal Italië, hoewel nooit met hetzelfde succes als in zijn thuisstreek. In het midden van de twintigste eeuw werd de Verdicchio in Marche bijna het slachtoffer van het grote succes van de Trebbiano Toscano die de voorkeur krgen van de wijnproducenten in Le Marche. De Verdicchio gaf de wijnboeren in de jaren '50 en '60 gewoonweg onvoldoende opbrengsten, wegens verouderde cultivatie methoden (o.a. het opbinden aan bomen). Herkenbare aroma's De Verdicchio is groen, doorzichtig lichtgeel van kleur. Deze resulteert in lichtgele wijnen met een groene schijn, fris en kruidig van smaak met een stevige aciditeit en een bittertje in de afdronk. Naarmate de veroudering wordt deze verfijnder. Op de tong ervaar je sensaties van appelgroen tot honingachtige boterigheid. Wijnen Er bestaan slechts twee DOC's, die beide een minimum van 85% Verdicchio moeten bevatten: de Verdicchio Castelli di Jesi en de Verdicchio di Matelica. De Castelli di Jesi heeft de grootste verscheidenheid aan stijlen en is ook iets verfijnder. Er is ook een DOCG, namelijk de Castelli di Jesi Superiore. Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Verdicchio druif.
|