Verdicchio

Herkomst

De Verdicchio is een witte druivensoort die al sinds de 7e eeuw wordt verbouwd in de heuvels rondom Ancona (Le Marche) in de richting van de bergen en de grens van Umbrië. Van hieruit heeft hij zich kunnen verspreiden naar andere delen van Centraal Italië, hoewel nooit met hetzelfde succes als in zijn thuisstreek. In het midden van de twintigste eeuw werd de Verdicchio in Marche bijna het slachtoffer van het grote succes van de Trebbiano Toscano die de voorkeur krgen van de wijnproducenten in Le Marche. De Verdicchio gaf de wijnboeren in de jaren '50 en '60 gewoonweg onvoldoende opbrengsten, wegens verouderde cultivatie methoden (o.a. het opbinden aan bomen).

Door de steun van de locale overheid van Le Marche kon de Verdicchio druif zijn faam herstellen. Trebbiano blijft aanwezig in de wijngaarden, maar veel minder dan de Verdicchio. Een eigenschap van Verdicchio, wiens naam ook is gebaseerd op het Italiaanse woord 'verde' (groen), is de intense groen kleur van de druiven bij oogsttijd, hoewel ze lichte kopertint kunnen vertonen.

Dit verschil zou verklaard kunnen worden door het bestaan van twee sub-variëteiten : de één groenachtig van kleur met een vaste tros, de andere met gouden tinten en een lossere tros. Verscheidene ondersoorten lijken deze bewering te bevestigen, zoals de Verdicchio Bianco, Verdicchio Verde, Verdicchio Giallo en Verdicchio Vero.

Herkenbare aroma's

De Verdicchio is groen, doorzichtig lichtgeel van kleur.  Deze resulteert in lichtgele wijnen met een groene schijn, fris en kruidig van smaak met een stevige aciditeit en een bittertje in de afdronk. Naarmate de veroudering wordt deze verfijnder. Op de tong ervaar je sensaties van appelgroen tot honingachtige boterigheid.

Wijnen

Er bestaan slechts twee DOC's, die beide een minimum van 85% Verdicchio moeten bevatten: de Verdicchio Castelli di Jesi en de Verdicchio di Matelica. De Castelli di Jesi heeft de grootste verscheidenheid aan stijlen en is ook iets verfijnder. Er is ook een DOCG, namelijk de Castelli di Jesi Superiore.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Verdicchio druif.