Viognier

Herkomst

De oorsprong van de witte druif Viognier was lange tijd niet duidelijk. Men vermoedt dat de Romeinen de druif vanuit Dalmatië naar de Rhône brachten. Volgens een legende zou Keizer Probus dit in het jaar 281 gedaan hebben. Een andere legende vertelt dat de druif via de Rhône naar Beaujolais werd verscheept, maar precies bij het huidige Condrieu door plaatselijke rovers in beslag zou zijn genomen.
Ook de naamgeving van de Viognier is onzeker. Het meest aannemelijk lijkt de naam van de stad Vienne, destijds een belangrijke Romeinse voorpost. Evenwel kan hij afgeleid zijn van Gehennae “De weg naar de hel”, zinspelend naar de moeilijke groei van de druif.

Logischer is misschien gewoonweg dat Viognier gewoon een variant is van Vigne, de Franse naam van de plant die druiven als vruchten geeft?

Pas in 2004 werd middels DNA-onderzoek bekend dat de druif aan de rode Freisa-druif (een authentieke blauwe druif uit Piemonte) verwant is. Overigens bleek in datzelfde onderzoek dat de Italiaanse druif Nebbiolo van deze zelfde Freisa afstamt.

Herkenbare aroma's

Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is gekenmerkt door zijn boeket van zacht fruit en bloemen en een laag zuurgehalte.
Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise en Vietnamese keuken. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij de sushi kunnen vervangen. Eveneens kan de wijn goed samengaan met open Franse kazen.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Viognier druif.