Aleatico

Herkomst

De Aleatico is een van oorsprong blauwe Italiaanse druivensoort. De Aleatico komt in veel regio's van Italië voor: aan de westkant van midden Italië, Toscane, Lazio en Campania, tot in Sicilia, en aan de oostkant van Emiglia Romagna tot in de Marche en Puglia.

DNA onderzoek heeft ook aangetoond dat de druif familie is van zowel de sangiovese als lacrima.

Herkenbare aroma's

De Aleatico is een fragiele druif (dunne schil) met een sterke rozengeur, dat verwantschap suggereert met de Muscat Blanc à Petits Grains. Verder vinden we aroma's van kruiden en kersen, maar vooral het lychee-aroma is kenmerkend voor deze soort.   

Wijnen

De druif wordt gebruikt bij de productie van droge rode wijnen, rosato en zoete dessertwijn gemaakt van gedroogde druiven. De Aleatico heeft een relatief hoog alcoholgehalte dat voor een mooi evenwicht zorgt met de hoge zuurgraad.

Van Elba komt de wijn Aleatico di Portoferraio (DOCG Elba Aleatico Passito), die voornamelijk van deze druif wordt gemaakt en als één van de weinige Italiaanse zoete wijnen de hoogste DOCG-status heeft. Deze wijn zou de enige troost van Napoleon zijn geweest tijdens zijn ballingschap op het eiland.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Arneis druif.