Cabernet Sauvignon

Herkomst

De Cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc. De oorsprong van de dit ras ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek. Cabernet Sauvignon staat ondertussen ongeveer overal in Europa aangeplant. Het is een laatrijpend druivenras met veel weerstand die goed gedijt in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. In de Bordeaux-streek en vooral in de Médoc is het de meest prominente druif. Hij brengt er wereldberoemde rode wijnen voort.

De Cabernet Sauvignon gedijt niet optimaal op té vruchtbare bodems omdat zo de groei veel te sterk wordt. De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst. Ook de weerstand tegen ziekten is groot, ze is alleen vatbaar voor meeldauw. Het groeiseizoen is lang en de oogsttijd start half oktober en later.

In Italië wordt de Cabernet Franc nu veel aangeplant in Toscana in de Bolgheri streek, waar ze gebruikt wordt in de gerenommeerde Bordeaux-blends. Ook voortreffelijke monocépages uit de Maremma komen eruit voort.

Herkenbare aroma's

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch. De Cabernet Sauvignon geeft smaken van cassisfruit en kersen, gecombineerd met een pittige kruidigheid. In de neus hebben we aroma’s van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, specerijen, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, rabarber, bieten, zwarte olijven, drop en inkt. De wijnen bezitten over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid verkrijgen we de smaak van groene paprika.

Wijnen

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke wijnen met een diepe kleur, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zullen deze wijnen zich ontwikkelen in de fles en zullen de smaken evolueren.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Cabernet Sauvignon druif.