Ciliegiolo

Ciliegiolo

Herkomst

De Ciliegiolo is een zeer oude inheemse blauwe druivensoort die één van de voorouders van de beroemde Sangiovese druif is. De naam is afgeleid van het italiaanse woord ciliegia (kers). De eerste vermeldingen van het ras vinden we terug in geschriften uit 1600 door botanicus Soderini, die in een verhandeling een aantal druivensoorten beschreef die in Toscane en Florence voorkwamen. Hij beschrijft  een druif met een geurige zoete smaak, die het best tot hun recht komt in een warm klimaat. Deze omschrijving geldt nog steeds.

Deze druif bloeit redelijk vroeg in het seizoen.

Herkenbare aroma's

De wijnen op basis van Ciliegiolo hebben een intens kersenrode kleur, aroma's van kersen, aardbei en specerijen. De zuurtegraad is laag en daarom past het ook zo goed bij de Sangiovese druif die dit zal compenseren. Het gebrek van aciditeit wordt goedgemaakt met een fruitig mondgevoel.

Wijnen

Ciliegiolo wordt in Toscane vaak gebruikt samen met de Sangiovese om de aanwezige tannines te verzachten.  De druif maakt ook deel uit van een klein deel van de traditionele blends zoals Chianti, maar de interesse in de druif is de laatste jaren aan het afnemen. In Umbrië en Toscane wordt de druif omgetoverd tot een lichte wijn. 

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Ciliegiolo druif.