Fiano

Herkomst

Deze relatieve onbekende druif komt vooral voor in Campania (zuiden) in de bergachtige streek (Apenijnen) rond Avellino, Irpinia.

Er bestaan 3 verschillende verklaringen voor de herkomst van de naam 'Fiano'. De eerste is dat de naam is afgeleid van 'appiano', een soort appel. Een tweede vertelt dat het van 'Apia' komt, een stadje in de provincie Avellino. Anderen zeggen dan weer dat het van 'apium' komt, een aromatische plant uit de selderfamilie. Wat wél zeker is, is dat deze druif al in de oudheid hier ontstond en werd verbouwd.

Tot voor kort vond men de fiano enkel in Irpina (een dorpje dicht bij Avellino), waar de producent Mastroberardino aanspraak maakt dat hij deze druif in de jaren '40 van de uitroeiing gered heeft. Tijdens de oogst van 1945 gingen ze van wijnstok naar wijnstok om de schaarse trosjes te plukken. Naar het schijnt slaagden ze er dat jaar in om slechts 30 flessen te produceren. De rendementen dienen laag tot medium gehouden te worden om tot een goed en karaktervol product te komen.

Herkenbare aroma's

De Fiano druif is stro-geel. Ze geeft fruitige aroma's af van perzik, peer en appel, afgewisseld met sterke florale toetsen en kruiden en medium zuren, gecombineerd met een boterige structuur

De druiven en trossen klein zijn waardoor het sap beperkt is. Producenten die hier tegen zondigen maken vlakke en banale wijn. Een ander eigenschap is dat het een wijn is die met de nodige attentie moet gedegusteerd worden. De subtiele eigenschappen van de druif zouden anders over het hoofd worden gezien. De aroma's van appel, peer en ananas en de boterachtige structuur zijn enkele van de typische kenmerken.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Fiano druif.