Glera Lunga

Herkomst

De 'Glera Lunga' is een meer zeldzame soort uit de Glera-familie. De herkomst is Slovenië, en ze is naar het dorp Prosecco (bij Triëste) gebracht. De Glera is een witte druivensoort waar prosecco van wordt gemaakt en die vooral in Veneto wordt geteeld. Lange tijd werd de naam Glera echter niet gebruikt, omdat de druif simpelweg 'Prosecco' werd genoemd.

Het gebruik van de naam Glera voor prosecco is weer belangrijk geworden bij de toekenning van de DOCG-status aan prosecco uit de Conegliano Valdobbiadene regio, en de erkenning van de DOC-status aan prosecco uit vijf provincies in Veneto en vier provincies in Friuli in 2009.
Dit was nodig om van prosecco ook een herkomstbenaming te maken. De consument gaat er vanuit dat als hij of zij een prosecco koopt, dat het een mousserende wijn uit het noorden van Italië is, gemaakt van Glera. Voor 2009 was dit niet altijd zo. In veel wijnproducerende landen werden er flessen geproduceerd waar de naam prosecco op werd gezet. Hierdoor moest echter wel de naam Glera weer als druif worden gebruikt en de naam prosecco voor de wijn, geproduceerd in één van de aangewezen regio's.

De Glera Lunga is een zeldzame druif die pas in de laatste decennium van de 20e eeuw terug voldoende is aangeplant. Ze is nochtans reeds gekend sinds de 19e eeuw.

Herkenbare aroma's

De Glera Lunga onderscheidt zich ten opzichte van de Glera Tonda door een vlezige structuur en specifieke kruidigheid.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Glera druif.