Glera Tonda

Herkomst

De 'Glera Tonda' is de bekendste soort uit de verschillende Glera druiven. De herkomst is Slovenië, en ze is naar het dorp Prosecco (bij Triëste) gebracht. De Glera is een witte druivensoort waar prosecco van wordt gemaakt en die vooral in Veneto wordt geteeld. Lange tijd werd de naam Glera echter niet gebruikt, omdat de druif simpelweg 'Prosecco' werd genoemd.

Het gebruik van de naam Glera voor prosecco is weer belangrijk geworden bij de toekenning van de DOCG-status aan prosecco uit de Conegliano Valdobbiadene regio, en de erkenning van de DOC-status aan prosecco uit vijf provincies in Veneto en vier provincies in Friuli in 2009.
Dit was nodig om van prosecco ook een herkomstbenaming te maken. De consument gaat er vanuit dat als hij of zij een prosecco koopt, dat het een mousserende wijn uit het noorden van Italië is, gemaakt van Glera. Voor 2009 was dit niet altijd zo. In veel wijnproducerende landen werden er flessen geproduceerd waar de naam prosecco op werd gezet. Hierdoor moest echter wel de naam Glera weer als druif worden gebruikt en de naam prosecco voor de wijn, geproduceerd in één van de aangewezen regio's.

De Glera is een laatrijpe druif die pas zijn volledige rijpheid bereikt tussen midden en eind oktober. In vroegere tijden liet men een trage winterfermentatie doorvoeren waarbij een natuurlijke sprankeling werd bekomen en dikwijls ook restsuikers. Het was pas in de late 19de eeuw dat men de vinificatiemethode (Charmatmethode) die we vandaag kennen ging toepassen.

De 3 belangrijkste productiezones voor prosecco zijn; Valdobbiadene en Conegliano in Treviso en de colli Euganei in de provincie Padua. De beste zone is die van Valdobbiadene.

Herkenbare aroma's

De kleur is goud-geel. Haar structuur is licht, bevat weinig suikers en heeft een hoge aciditeit. Fruitige aroma's fmet toetsen van citrus, groene appel en bloesem. Verdere typische kenmerken zijn een frisse en elegante smaak, een subtiele mousse en een licht bittertje in de afdronk.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Glera druif.