Grenache

Herkomst

De Grenache druif is van herkomst een Spaanse druivensoort en wordt, vanwege de dunne schil met weinig pigment, veel gebruikt voor de productie van rosé en blends. Het is waarschijnlijk de meest aangeplante blauwe druivensoort ter wereld. Het is een ras die laat rijpt en hete, droge omstandigheden nodig heeft. Grenache zorgt voor fruit en rondheid in de wijn en geeft ook toegankelijke wijnen met weinig tannine en een lage zuurgraad. De rode wijnen van dit ras kunnen door het weinig pigment in de schil een hele lichte kleur hebben. In de smaak van de wijnen komen bramen en peper naar boven.

In Italië is het vooral in Sardinië waar ze onder de naam Cannonau de belangrijkste druif van dit mooie eiland is geworden. Daar heeft ze een eigen karakter aangekweekt en is de perfecte partner geworden voor stevige geroosterde gerechten. Door pelgrims uit Sardinië is deze druif ook verspreid geraakt tot in Le Marche, waar nu oude wijnstokken worden herontdekt.

Herkenbare aroma's

De wijnen hebben zelden een diepe kleur maar vertonen daarentegen vaak eerder een slechts mediumgevulde robijn-rode kleur of granaat-rode tinten. De aroma's en de rijke smaak tonen echter al vlug de unieke combinatie van enerzijds minerale aardse toetsen (zelfs teer) en anderzijds rijp fruit (wilde rode bessen, kers en bosbessen),vergezeld van zachte leertoetsen. De tannines zijn niet overdadig aanwezig.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Grenache druif.