Lagrein

Herkomst

De Lagrein is een blauwe druif uit de Noord-Italiaanse regio Alto Adige. De Lagrein groeit op de steile wijngaarden van dit uiterste Noorden van Italië.

De Lagrein kan, naast de lichte lokale druif Schiava Gentile, beschouwd worden als dé autochtone topdruif, want de meeste andere druivenrassen die je er aantreft zijn behoorlijk internationaal (pinot nero, cabernet sauvignon, …).

Vermoed wordt dat Lagrein een verwante is van twee andere lokale druivenrassen, marzemino en teroldego. Donker intens van kleur biedt ze vaak onmiddellijk een diepe complexe geur van donker fruit dat ook in de smaak bovenkomt. Deze druif heeft een paars-blauwe schil.

Herkenbare aroma's

Lagrein geeft een mondvullende dieprode wijn met een geur en smaak van pruimen en kersen. Soms wat aards, dan weer wat zachte chocolade en lichte kruiden, rustiek en robuust met heftige tannines.

Wijnen

Tot de jaren zeventig werd alle Lagrein als rosé gevinifieerd. Deze bestaat nog, en wordt vandaag Kretzer genoemd. Daarnaast werd er ook Bauerlagrein, boerenwijn dus, gedronken. Deze was veel donkerder en niet erg populair. Dit veranderde in de jaren zeventig toen consumenten steeds meer interesse kregen in wijnen met een diepe rode kleur. Sindsdien bestaat de Lagrein zoals wij ze vandaag kennen. De mooiste wijnen op basis van Lagrein komen uit Gries, een kleine sub-gebied ten zuiden van Bolzano. Op zich heeft de lagrein niet echt houtrijping nodig omwille van het inherente vlezige karakter van de druif. Sommige wijnmakers kiezen toch ervoor om hem in houten barriques te laten rijpen. Die wijnen hebben meer diepgang van het hout en kunnen vaak wat langer bewaard worden.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Lagrein druif.