Montepulciano

Herkomst

Nog vaak wordt het stadje Montepulciano in Toscane verward met de druif montepulciano die volop floreert in Abruzzo en Le Marche (hier meer bepaald de appellaties Rosso Conero en Rosso Piceno), halfweg de Italiaanse oostkust. Nog ingewikkelder is het feit dat de Vino Nobile di Montepulciano gemaakt wordt met de Sangiovese. Nochtans zou de naam van de druif toch afgeleid zijn van het Toscaanse stadje.

De Montepulciano wordt verder In heel Italië op liefst 30.000 hectare geteeld. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze druif in 20 van de 95 Italiaanse provincies te vinden is.

Herkenbare aroma's

De Montepulciano is een donkerkleurig druivenras dat ook idem wijnen voortbrengt. De aroma's zijn strak van aard met toetsen van rijp zwart fruit en mineralieit. Kwaliteitwijnen kunnen bovendien een indrukwekkende complexiteit tonen waarbij aroma's van leder, koffie, aardse tonen en hout worden toegevoegd. De stugge, tannine-rijke aard van deze druif (die vrij laat rijpt) maakt sommige wijnliefhebbers argwanend. De houtgerijpte wijnen kunnen echter zeer verrassend uit de hoek komen.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Montepulciano druif.