Moscato Bianco

Herkomst

De Moscato Bianco (in Frankrijk de 'Muscat de Frontignan' of 'Muscat à Petit Grains') is de meest aangeplante witte druif in Piemonte, en tevens de meest verfijnde Moscato variëteit in Italië. Ze is nochtans in Italië verspreid van Noord tot Zuid. Het is een druif waarvan vele honderden varianten bestaan wegens zijn opvallende aromatische smaak.

Voor de gepassioneerde muskaatfans : de "Repertorio Veronelli dei vini italiani", een gedetailleerde standaardwerk over Italiaanse wijn, vermeldt maar liefst vijftig verschillende subvariëteiten van de muskaatfamilie!

Herkenbare aroma's

De Moscato heeft een volle fruitig aroma, florale toetsen en medium zuren die meestal in droge witte wijnen worden gebruikt. Ze heeft een goud-gele schil.

Wijnen

De Moscato druif wordt maar liefst in meer dan 15 DOC's gebruikt. De bekendste is de Moscato d'Asti DOCG (Piemonte) of de Moscato di Pantelleria DOC (Sicilië).

Moscato d’Asti wordt gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist wordt tot alcohol, waardoor het alcoholgehalte slechts rond de 5% schommelt. Door de druiven te vergisten in autoclaves komt er koolzuur in de wijn, die daardoor licht mousserend wordt. Je kan deze wijnen zowel als een fris aperitief of bij desserten met fruit.

De muskaatdruifjes lenen zich uitstekend om er intens rijke, visceuze zoete wijnen van te maken. Hiervoor wordt de passito-techniek toegepast waarbij de druiven gedroogd worden (bv. op stromatten) om ze daarna te persen. De Moscato passito di Pantelleria-wijnen uit Sicilië (waar de Moscato di Alexandria 'Zibibbo' als benaming krijgt) geniet de laatste jaren enorm veel succes. Af en toe laat men de Moscato-druiven zelfs aangetast worden door botrytis met fantastische en heel geconcentreerde zoete wijnen als gevolg.

In het zuiden van het land treft men verder ook schitterende zoete muskaatwijnen aan in Basilicata (DOC Moscato del Vulture) en Puglië (DOC Moscato di Trani). In het noorden van het land vinden we de bekendste exemplaren vooral in Toscane (DOC Moscadello di Montalcino) en Lombardije (de rode zoete Moscato di Scanzo).

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Moscato druif.