Nerello Mascalese

Nerello Mascalese Michele Moresi

Herkomst

De Nerello Mascalese is de meest prominente blauwe druif van de streek rond de Etna. Nerello betekent letterlijk ‘kleine zwarte’. De naam is afgeleid van de Mascali vlakte aan de voet van de Etna waar ze zou zijn ontstaan, maar ze groeit voornamelijk op de Noord-Oostelijke flank van de vulkaan op een hoogte van 350 tot 1000 meter. Mascali was vroeger een prominente handelshub van Etna-wijnen.

Ze wordt ook als superieur beschouwd tegenover de Nerello Cappuccio. Deze laatste wordt wordt soms in de blend gebruikt voor extra kleur en alcohol (suiker) in de wijn toe te voegen. In purezza heeft de Nerello Mascalese kleur met geraffineerde aroma’s. Ze heeft een donkere schil en het is de hoofddruif van de Etna Rosso DOC.

De vulkanische bodem rond de Etna in combinatie met de hoogte waarop de stokken gecultiveerd worden geven de wijnen van deze druiven een elegantie en een structuur met een goed bewaarpotentieel. Wat Sangiovese is voor Montalcino en zijn omgeving, is Nerello Mascalese voor de Etna-regio. De noordelijke flanken zorgen hier voor de beste kwaliteit, al wordt ook elders in Sicilië er wijn van gemaakt. Ze verschillen dan wel in karakter : ze zijn jong en fruitig, en ontberen de complexiteit en het rijpingspotentieel van de Etna Rosso. Ook in Calabrië, gescheiden van het eiland door de smalle straat van Messina, wordt de Nerello Mascalese geteeld.

Een Italiaanse study uit 2008 heeft een genetische verwantschap aangetoond van de Sangiovese en 10 andere Italiaanse druiven, waaronder de Nerello Mascalese. Waarschijnlijk is de Sangiovese gekruist met een andere druif. Ze wordt ook vaak vergeleken met de Pinot Noir, en dat is niet verwonderlijk. Net zoals de Pinot Nero is de Nerello Mascalese in staat om minuscule smaakkenmerken in het terroir te vertalen naar de wijn. De Etna-wijngaarden hebben op hun beurt ook de gelijkenis met de Bourgondië-streek en zijn cru’s, waar verschillende sectoren vaak grote kwalitatieve verschillen voortbrengen.

De Nerello Mascalese is een laatbloeier, waardoor veel zorg en kennis van de wijnplanten vereist zijn om het nodige rendement te behalen. Ook in de vinificatie is vakmanschap geen overbodige luxe. Volrijp bevatten de druiven veel groene tannines en zorgt een zachte aanpak voor het juiste balans. Jarenlange rijping maken de tannines ook zacht en geven de mooist complexe aroma’s vrij.

Herkenbare aroma's

De Nerello Mascalese heeft doorgaans een robijn-rode kleur. Hij heeft aroma’s van framboos, kers, tabak, kruiden en mineralen. Ook zijn florale toetsen van viooltjes en rozeblaadjes duidelijk te herkennen. Voeg daarbij nog hoge zuren en stevige tannines, en je hebt alle ingrediënten in huis om grootse wijnen te maken.

Wijnen

Nerello Mascalese is de hoofddruif in de wijnen van de DOC Etna. Ze moet voor minstens 80% aanwezig zijn in de Etna Rosso DOC.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Nerello Mascalese druif.