Nero d'Avola

Herkomst

De naam verwijst duidelijk naar de stad Avola nabij Siracusa in het Oosten van Sicilië. De druif wordt ook wel Calabrese genoemd, afgeleid van het Griekse woord 'kalavisi', wat 'goede druif' zou betekenen. Het heeft dus niets te maken met de gelijknamige regio Calabrië waar deze druif nauwelijks aangeplant is.

Hoelang deze druif hier al verbouwd wordt is niet erg duidelijk. Wat we wel weten is dat in het recente verleden er enorm veel wijngaarden gerooid werden met Europese subsidies en dat de Nero d'Avola vaak heeft moeten plaatsmaken voor fruit en groenten. Toch is hij enorm populair gebleven en wordt hij aanzien als de beste blauwe druivensoort van het eiland. Ook als blenddruif is hij ideaal omdat hij een zeer diepe kleur geeft in combinatie met veel suiker en een goede aciditeit. Het is net deze aciditeit die soms problemen kan opleveren. Vandaar dat hij dikwijls geblend wordt met druivenrassen zoals Nerello Mascalese of Frappato die van nature minder zuren hebben. Tegenwoordig wordt er ook veel Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah aangeplant in Sicilië. In combinatie met deze druivenrassen is men in staat om volle wijnen te produceren met veel elegantie en subtiele aroma's. Er zijn experten die de Nero d'Avola in verband brengen met Syrah. Er zijn zeker gelijkenissen qua blad en druifvorm en syrah zou afgeleid zijn van de plaatsnaam Siracusa. Anderen beweren dan weer dat er te veel verschillen zijn qua vegetatie en aroma's om van een duidelijk verband te spreken.

We vinden een grote verscheidenheid in wijnen op basis van de Nero d'Avola. Van gemakkelijke, fruitige drinkwijnen tot volle complexe wijnen. De appellaties zijn in Sicilië van ondergeschikt belang en we vinden de meeste wijnen op basis van deze druif dan ook in de overkoepelende appellatie IGT 'Sicilia Rosso'.

Herkenbare aroma's

De kleur van de schil is paars-blauw. Deze druif brengt krachtige wijnen met rijpe aroma's van zwart fruit.

Wijnen

In de zonovergoten kalkrijke vlaktes van Zuidoost Italië, rond de steden Rosolini en Pachino, is de hoogste concentratie te vinden van Nero d'Avola-wijngaarden.

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Nero d'Avola druif.