Pecorino

Herkomst

Neen, niet de kaas . Maar wel de druif afkomstig uit Le Marche, voornamelijk in de provincie Ascoli Piceno. verder tref je ze aan in Macerata, het noorden van Abruzzo alsook in Umbria, Toscana en Liguria.

Deze authentieke Italiaanse druivensoort was nagenoeg uitgestorven. Het was wijnproducent Guido Cocci Grifoni die in 1982 de oude Pecorino wijnstruik herontdekte in Arquata del Tronto. Tot dan dacht men dat deze in 1900 was uitgestorven vanwege zijn gevoelige dunne schil. Het duurde echter tot 1990 alvorens de eerste noemenswaardige oogst werd gerealiseerd. Na vele verbeteringen in de vinificatiemethodes worden de Pecorino druiven steeds beter en beter.

De naam Pecorino zou afgeleid zijn van het feit dat schapen steeds aan de bladeren van de wijnstokken kwamen knabbelen.

Herkenbare aroma's

De Pecorino druif is geel met de typische bruine spikkeltjes. De trossen zijn middelgroot en worden in september geoogst. Hij heeft florale aroma's, toetsen van wit rijp fruit (appel, perzik en peer), beetje meloen en uitgebalanceerde zuren. De Pecorino geeft als resultaat frisse en fruitige wijnen voort, waar je soms ook een toets van anijs en veldkruiden in terug kan vinden. Uitgesproken en zeer illustratief voor het karakter van Midden-Italië.

Wijnen

Klik hier om de wijnen te zien uit onze selectie op basis van de Pecorino druif.